Helyi közélet

2012.07.04. 17:02

A böszörményi szennyvíztisztító kármentesítése

Hajdúböszörmény - Uniós és hazai támogatással környezetvédelmi beruházás valósul meg Hajdúböszörményben.

Hajdúböszörmény - Uniós és hazai támogatással környezetvédelmi beruházás valósul meg Hajdúböszörményben.A város szennyvíztisztító telepének kármentesítésére benyújtott pályázat előkészítési szakasza lezárult - tájékoztatott dr. Ficsor László jegyző szerdán. A pályázat megvalósítására vonatkozó támogatási szerződést a napokban aláírták, az önkormányzat a munkák tervezett összköltségének (körülbelül egymilliárd forint) százszázalékára kapott támogatást. A tervek szerint 2012 decemberében kezdődhetnek meg a régi, földmedrű oxidációs tórendszerű, az úgynevezett BMKO szennyvíztisztító telep kármentesítésének kivitelezési munkái. A beavatkozás több részből tevődik össze, várhatóan az alábbi elemeket fogja tartalmazni:

a területen található erősen szennyezett (magas molibdén tartalmú) szennyvíziszap és földtani közeg kitermelését, átmeneti deponálását, majd minősítést követően ártalmatlanításra történő elszállítását. Ezt követően a kármentesített terület rendezését, füvesítést, növénytelepítést. A felszín alatti környezeti elemek szennyezettségének és szennyezőanyagok ártalmatlanításának nyomon követését (monitoring) a tervezett projekt ideje alatt, és utó-monitoringot a projekt zárását követő 4 évben.

Az unió és hazai forrásból támogatott projekt befejezésének tervezett időpontja 2015 májusa. Célja a meglévő szennyeződés felszámolásán kívül az érintett terület környezetében nem szennyeződött talaj és földtani közeg, valamint a még szennyezetlen talajvíztest és rétegvíz megóvása.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában