Helyi közélet

2012.06.05. 14:47

Veszélyes anyag a Kassai úton - tűzoltók gázmaszkban, az út lezárva

Debrecen - Veszélyes anyag került az útra kedden délután, pár perccel ezelőtt a Kassai út. 90. szám közelében - mondták el a katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletén érdeklődésünkre. 

Debrecen - Veszélyes anyag került az útra kedden délután, pár perccel ezelőtt a Kassai út. 90. szám közelében - mondták el a katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletén érdeklődésünkre. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője, dr. Kiss Szilvia tűzoltó főhadnagy nemrég közölte: a tűzoltó egységek a különböző helyszíneken összesen hét gépjárművel, huszonnyolcan dolgoztak. A kifolyt formaldehidet homokkal felitatták, illetve vízzel hígították fel. 

A mentőknek öt személyt kellett kórházba szállítani; Mikepércsen az óvodából a pedagógusok a gyerekeket egy másik intézménybe kísérték át.

A közútkezelők a 4-es főút Nyíregyháza felé vezető szakaszát átvizsgálták, az úttestre került minimális mennyiségű formaldehid már elpárolgott, veszélyt nem jelent.

 

 

A Kassai úton a rendőrség feloldotta az útzárat, viszont a 47-es főút érintett szakaszain még érvényben van a forgalomterelés.

A mentők négy személyt szállítottak kórházba enyhe mérgezési tünetekkel.


 

"Veszélyes anyag került az úttestre több helyen"

Az elsődleges adatok szerint a formaldehid oldott (hígított) állapotban került az úttestre. A rendőrség munkatársai az ügyeletre történő bejelentést követően minden olyan szennyezett területet (útszakaszt) haladéktalanul lezártak, ahol a kémiai vegyülettel az emberek közvetlen kapcsolatba kerülhettek volna. Az úttestre kifolyt anyagot a katasztrófavédelem munkatársai gyorsan és hatékonyan semlegesítették. Az út kezelője az érintett szakaszokat átvizsgálta. Az úttestre csekély mennyiségben kifolyt formaldehid-oldat rövid időn belül elpárolgott, így veszélyt a továbbiakban már nem jelentett.

Miután a lezárt területek a mentesítést követően biztonságossá váltak, a rendőrök a lezárást és elterelést megszüntették, valamint a forgalmi rendet – a korábbi szennyeződéssel érintett 4-es és 47-es számú főutak átvezető szakaszain – 17 óra 30 percre helyreállították.

Aki a fenti eseménnyel összefüggésben – az úttestre került szennyeződéssel, vagy a formaldehidet szállító gépkocsiról – érdemi információval rendelkezik, azt kérjük, hogy jelentkezzen személyesen bármelyik rendőrkapitányságon, vagy telefonon keresztül a 112-es segélyhívó számon.

 

Háttéranyag:

A formaldehid (metanal) egy kémiai vegyület. Szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú, vízben jól oldódik.

Elsősorban vegyületek előállításához használják, vizes oldata pedig fertőtlenítő hatású.

 

A formaldehid koncentrált formában mérgező tulajdonságokkal is rendelkezik. A szem irritációját a nyálkahártyák égető érzését, az asztmás embereknél pedig a tüneteik erősödését válthatja ki és fejfájást okozhat.

Kovács Károly r. százados

 


 

Debrecen, 2012. június 5., kedd (MTI) - A 4-es főúton Nyíregyháza és Bocskaikert község belterületén is megtalálták a kedd délután egy román kamionból szivárgó formaldehid (CH2O) nyomait - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata az MTI-vel.

 


 

A rendőrség közleménye

A rendőrök a 47-es számú főút – Sáránd és Derecske közötti szakaszán állítottak meg egy román hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott tartányos tehergépkocsit, amely formaldehidet szállított. Az elsődleges adatok szerint ebből a járműszerelvényből került a veszélyes anyag az úttestre. Annak megállapítása, hogy hogyan folyhatott ki a formaldehid az úttestre még jelenleg is folyamatban van. 

A vizsgálat eredménye alapján a későbbiekben tudunk arról nyilatkozni, hogy valamilyen emberi mulasztás következtében, vagy pedig műszaki hibából eredően került a szennyeződés az úttestre.

 


 

A Katasztrófavédelem közleménye

Debrecenben a Kassai út – Kemény Zsigmond u., valamint a Homokkerti felüljáró és a Szabó Kálmán u. kereszteződéseken kívül, Mikepércsen a lámpás kereszteződésnél és Mikepércs-Bodóházánál is található a tartálykocsiból az aszfaltra kifolyt formaldehid oldatból. Az újabb helyszínekre a berettyóújfalui tűzoltóság vonult és felitatják a kifolyt folyadékot.

Az esetről hamarosan bővebb tájékoztatást adunk.

 

 

Két megyés kábulat?

 

Nem tudott Debrecenbe átjutni autóval egy hölgy Nyíregyházáról kedden délután, mert valami szúrós szagú  volt a levegőben, amitől rosszul lett

 A hölgy autóval szeretett volna átjutni Nyíregyházáról Debrecenbe kedden délután. A 4-es főúton haladva valahol Újfehértó előtt lett annyira rosszul, hogy megállt és telefonos segítséget kért rokonaitól, akik úgy tudjuk orvoshoz vitték. A bejelentést követően a helyszín felé elindult a Katasztrófavédelem egyik tűzoltó egysége és a rendőrség is. Rozsrétszőlőnél egy jelentősebb kb. 25 méteres folt jelezte, hogy itt lehetett folyás, a rendőrök lezárták a belső, szennyezett sávot, a Katasztrófavédelmi szakemberek pedig mentesítették az utat. Úgy tudni, Debrecenben is találtak nyomokat, amit az ottani kirendeltség laborja megvizsgált, szag alapján elképzelhető, hogy formalin szállítmány csoroghatott ki kisebb mennyiségben.

A román kamiont Derecskénél állították meg. Debrecenben többen rosszul lettek a Kassai út Baksai utcák kereszteződésénél. A mentők a helyszínen voltak, kitelepíteni nem kellett senkit, tudtuk meg sajtóértesülésből. A rendőrök eközben azonosították azt a román tartálykocsit, amiből a formaldehid kifolyt. Nagyon valószínű, hogy Nyíregyházán is ennek a nyomai t találták meg.

 

Nézze meg a fotókat!

 


 

A Katasztrófavédelem közleménye

Debrecenben a Kassai út – Kemény Zsigmond u., valamint a Homokkerti felüljáró és a Szabó Kálmán u. kereszteződésében szúrós szagú ismeretlen vegyi anyag került az aszfaltra. A két helyszínre összesen 6 db járművel vonult a tűzoltóság. A helyszínen van a katasztrófavédelmi mobil labor is. Az eset kapcsán 4 személy rosszul lett, akiket a Mentőszolgálat kórházba szállított kivizsgálásra.

Az esetről hamarosan bővebb tájékoztatást adunk.


 

Az előzetes információk alapján - tudtuk meg Kovács Károly rendőrségi szóvivőtől - formaldehid ömlött az útra egy román hatósági jelzésű kamionból a Kassai út Baksai és Kurta utcák közötti szakaszán. A veszélyes anyag miatt többen rosszullétre kezdtek panaszkodni a közeli buszmegállóban.

A kamiont a 47-es főúton feltartóztatták, az eset körülményeit vizsgálják. A Kassai út említett szakaszát teljes szélességében lezárták.


A DKV közleménye

 

A Kassai úton a Kemény Zsigmond utcánál veszélyes anyag borult az útra. Az utat teljes szélességében lezárták, ezért a 11-es, 23-as és 23Y-os autóbuszok menetrendjében jelentős késésre kell számítani, míg a 2/2A, 3/3A, 21-22, 22Y, 24, 24Y, trolibuszok és autóbusz a következő terelőútvonalon közlekednek:

Köztemető, Főkapu irányába

Kassai út - Baksay Sándor utca - Hadházi út - Kurta utca (OMV benzinkút) - Kassai út és tovább az eredeti útvonalon

Árpád tér irányába

Kassai út - Kurta utca (OMW benzinkút) - Hadházi út - Zákány utca - Kassai út és tovább az eredeti útvonalon.

Az említett járatok nem érintik a Kemény Zsigmond utca elnevezésű megállóhelyet.


A formaldehid mérgező hatású anyag, nagyobb koncentrációban irritálja a szemet, égeti a nyálkahártyákat, asztmás embereknél a tünetek erősödését, fulladást, valamint fejfájást okozhat.

 

Munkatársunk útban van a helyszínre. Fotók, videók és részletek hamarosan!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában