Helyi közélet

2012.06.20. 11:20

Légimentés: Sámsonba költözik légimentő-bázis?

Hajdúsámson, Debrecen - Az OMSZ Debrecenben megszüntetné a légimentő-bázist, Hajdúsámsonban pedig újat építene.

Hajdúsámson, Debrecen - Az OMSZ Debrecenben megszüntetné a légimentő-bázist, Hajdúsámsonban pedig újat építene.Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) hét légimentő-bázis működtetését javasolja az országban, és ezek között nem található például Debrecen, noha a hajdú-bihari megyeszékhelyen jelenleg működik ilyen létesítmény. Hajdúsámson viszont ott van a tervezett új légimentő-bázis helyszínek között.

"Olyannyira meg tudom erősíteni a hírt, hogy már egy éve tárgyalunk egy új hajdúsámsoni légimentő-bázis kialakításáról az OMSZ-szel, sőt folytak tárgyalások Ausztriában is a helikopterek beszerzéséről" - válaszolta a Napló érdeklődésére Hamza Gábor hajdúsámsoni polgármester. A városvezető úgy tudja, azért szűnik meg a debreceni légimentő-bázis a repülőtéren, mert a repülőtér forgalma egyre nő, miközben a fel- és leszállósávot a gépek számára a nap 24 órájában biztosítani kell. Ezért kerestek egy közeli helyszínt, és miután Hajdúsámson kívül esik az említett le- és felszállósávon, itt lehet az új helyszín. Amennyiben sikerül az OMSZ-nek az uniós forrást elnyerni, egy magaslati részen alakítják ki a bázist, ahol két helikopter és (rossz idő esetére) egy professzionálisan felszerelt esetkocsi teljesít majd szolgálatot.

Légimentés: a reptéren nem tudnak róla

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a légimentési szolgáltatás megreformálása kapcsán egyebek mellett azt tervezi, hogy a Debreceni Repülőtéren működő légimentő-bázist megszünteti, és helyette európai uniós támogatással a közeli Hajdúsámsonban épít új leszállópályát a sárga helikoptereknek. Miközben a Napló és a HAON ezen információját Hamza Gábor hajdúsámsoni polgármester megerősítette, Meleghegyi Tamás, a Debreceni Repülőteret üzemeltető Airport Debrecen Kft. ügyvezető igazgatója szűkszavúan ennyit mondott: minket még nem értesített az OMSZ arról, hogy a Debreceni Repülőtéren üzemelő légimentő-bázis megszüntetését és/vagy elköltöztetését terveznék. Városházi forrásunk ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy Debrecen számára nem presztízskérdés az, hogy hol legyen a légimentő-bázis, a lényeg, hogy az ellátás minősége ne sérüljön.

 

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában