Helyi közélet

2012.06.20. 07:08

Jegyzet: Többen, olcsóbbért

<strong>Társadalmilag megbecsültté kell tenni a termelő munkát – mondta Demján Sándor kedden egy gazdasági fórumon. </strong><em>Szőke Tímea jegyzete.</em>

Társadalmilag megbecsültté kell tenni a termelő munkát – mondta Demján Sándor kedden egy gazdasági fórumon. Szőke Tímea jegyzete.

Úgy véli, „megengedhetetlen, hogy erős, munkaképes emberek azért ne dolgozzanak, mert bizonyos munkákat nem akarnak elvégezni”. Biztosan nem a keleti végekről beszélt. Bár nyilván itt is vannak lusta emberek, az állástalanok többségének valószínűleg ökölbe szorul a keze az ilyen kijelentések hallatán: mintha dolgozni csak elhatározás kérdése lenne!

A Központi Statisztikai Hivatal ugyanaznap közölte, hogy áprilisban a havi nettó átlagkereset 0,2 százalékkal csökkent. Az elemzők és a Nemzetgazdasági Minisztérium értékelése szerint is a közfoglalkoztatás súlyának növekedése húzta lefelé a bérek növekedését. Vagyis olcsó pénzen (az államén) mind többen végeznek nem (vagy ritkán) termelő munkát, kényszerből, jobb híján. Ebből nem lesz gazdasági haszon, előre lépés; s könnyen lehet, hogy aki idén közmunkásként keresi meg a segélyezés jogát, annak jövőre is csak ez jut majd.

Demjánnak igaza van abban, hogy a termelő munkát kell erősíteni, ehhez azonban valódi álláshelyek kellenek, melyek nem a foglalkoztatási, hanem a bérezési statisztikát javítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában