Helyi közélet

2012.06.04. 12:27

Házi pálinka a hajdú-bihari kocsmákban: sok a pancsolt szesz

Debrecen - Kocsmai, éttermi, piaci razziák, közúti ellenőrzések során az év első hat hónapjában 57 esetben közel 1500 liter pálinkát foglaltak le a pénzügyőrök az észak-alföldi régióban.

Debrecen - Kocsmai, éttermi, piaci razziák, közúti ellenőrzések során az év első hat hónapjában 57 esetben közel 1500 liter pálinkát foglaltak le a pénzügyőrök az észak-alföldi régióban. Kupecz József, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal regionális vám- és pénzügyőri főigazgatóságának szóvivője a Naplónak elmondta: napi rendszerességgel ellenőrzik a hajdú-bihari vendéglátóhelyeket, s azt tapasztalják, hogy Debrecent leszámítva egyre gyakrabban szegik meg az otthoni pálinkafőzésre vonatkozó értékesítési szabályokat, azaz a vidéki kocsmák pultjai alatt mind több a házilag készített párlat, amely után nem fizettek jövedéki adót.

Nádudvaron jártak…

Az otthoni pálinkafőzésre vonatkozó jogszabályok szerint a párlatot értékesíteni csak falusi turizmus keretében, legfeljebb két literes kiszerelésben, palackozva, a jövedéki adó megfizetésével lehetséges (a bérfőzdékben előállított párlat 50 literig adómentes, a fölött viszont 1 liter 50 fokos párlat esetében 1380 forint jövedéki adó fizetendő). Az őrnagy tájékoztatása szerint ehhez képest sokan „megfeledkeznek” adófizetési kötelezettségükről, illetve további is sok a pancsolt szesz.

– Nemrég Nádudvaron jártunk, ahol három vendéglátós is lebukott. Az egyik probléma a klasszikus hamisítás, azaz amikor például egy kommersz körtepálinkás üveget denaturált szeszhez kevert aromával töltenek fel. Másik jellemző szabálysértés, hogy a címkén feltüntetett szeszfok jelentősen eltér a valóditól vagy az italról nincs számla – mondta Kupecz József. Hozzátette: az egyik nádudvari kocsmáros lakóingatlanán a tiszta szeszt és az aromákat is megtalálták, hiszen mint kiderült, bizonyos italokat maga a vendéglátós állított elő „gyorsban”.

A házi pálinka és a pancsolt szesz elsősorban a vidéki kocsmák polcaira kerül fel, Debrecen ebből a szempontból „tiszta” (bár a külvárosi vendéglátóhelyek esetében olykor-olykor tapasztalnak efféle visszaélést). Ennek oka, hogy a nagyvárosi fogyasztók általában véve igényesebbek az italra, illetve az ellenőrzések is gyakoribbak.

RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában