Helyi közélet

2012.06.27. 17:51

Jegyzet: Van idő?

<em>Immár kész tárgyalóasztalhoz ülni a Nemzetközi Valutaalap a kormánnyal, hogy ez kinek siker, nem könnyű eldönteni.</em> <strong>Ratalics László jegyzete</strong>

Immár kész tárgyalóasztalhoz ülni a Nemzetközi Valutaalap a kormánnyal, hogy ez kinek siker, nem könnyű eldönteni. Ratalics László jegyzeteAz IMF kénytelen volt tudomásul venni, hogy amit lediktált, úgy és abban a formában nem valósul meg a jegybanktörvénnyel, igaz, közben az Orbán-kormány nagyon messzire került az eredeti elképzelésétől. Miszerint fékezetlen habzású cinizmusával ugyanúgy leosztja a szerepeket a Magyar Nemzeti Bankban, ahogy több más stratégiai intézményben, bábszerepre kárhoztatva annak elnökét. Tegyük hozzá: a múlt év végi nagy beismerés után – miszerint a gazdaságpolitikánk mégsem annyira király, hogy ne volna szükség a nemzetközi pénzügyi „védőhálóra” – a szűk mozgástérbe került miniszterelnök sem gondolhatta komolyan, hogy sikerülhet a jegybank „megszállása”. De az alkupozíció megőrzése és a tárgyalások elhúzása érdekében jó ideig kitartott a „viktátori” szerepben.

Abban mindenki egyetért, hogy Magyarország 2012-ben még „elvan” közvetlen IMF-hitel nélkül: a magánnyugdíjpénztári vagyon lenyúlásával, az oktatás vagy például a rokkantnyugdíjak területén végzett kemény kurtításokkal, a költségvetési intézményi kiadások drasztikus megvágásával spórolt pénzek elegendőek egy viszonylag tisztességes deficit eléréséhez. Azaz a kormány az elkövetkező IMF-tárgyalások során – hacsak Európa össze nem omlik – feszíthet még a húron. Ami egyébként is egybeesik a szándékával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában