Helyi közélet

2012.06.22. 15:00

Debrecenben vesznek részt szakmai képzésen az ungvári egyetem orvostanhallgatói

Ungvár, 2012. június 22., péntek (MTI) - A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centrumában (DE OEC) vesz részt szakmai képzésen 2012. június 25-től egy héten át az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) orvostanhallgatóinak csoportja, amelynek tagjai elsősorban a radiológiai diagnosztika korszerű módszereivel ismerkednek meg.

Ungvár, 2012. június 22., péntek (MTI) - A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centrumában (DE OEC) vesz részt szakmai képzésen 2012. június 25-től egy héten át az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) orvostanhallgatóinak csoportja, amelynek tagjai elsősorban a radiológiai diagnosztika korszerű módszereivel ismerkednek meg.Az ungvári egyetem tíz évvel ezelőtt kereste meg a Debreceni Egyetemet azzal a kéréssel, hogy biztosítson képzési lehetőséget orvostanhallgatói számára röntgenológiai szakterületen, beleértve az ultrahangos és pozitron-emissziós vizsgálati módszereket. A magyarországi felsőoktatási intézmény akkor vállalta, hogy évente 8-10 orvostanhallgatót fogad Kárpátaljáról egyhetes szakmai képzésre, és gondoskodik a teljes ellátásukról.

Az UNE medikus hallgatóinak idei debreceni szakmai gyakorlatáról Kapusz Nándor, a DE OEC főtanácsosa az MTI érdeklődésére pénteken telefonon elmondta: a kárpátaljai diákokat, akik között mindig vannak magyar anyanyelvűek is, a képzés idején délelőttönként felváltva a radiológiai klinikán és a sugárterápiás intézetben oktatják, míg a program végén a nukleáris medicina tanszéken a daganatos betegségek sugárterápiás kezelési módszereivel ismertetik meg. A délutáni foglalkozásokon a kárpátaljai orvostanhallgatók a belgyógyászati klinikán és a sebészeti tanszéken kapnak oktatást, a többi között mikrosebészeti műtéttanból, sőt az egyetem lehetőséget biztosít számukra nyitott szívműtéten való részvételre is - tette hozzá, megjegyezve, hogy emellett az egyetem laboratóriumi központjában bemutatót tartanak számukra a legmodernebb laboratóriumi diagnosztikai módszerekből.

A főtanácsos azt is közölte, hogy az ungvári diákok számára találkozót szerveznek a debreceni orvosi kar vezetőivel és hallgatóival. Mint mondta, a visszajelzésekből tudja, hogy az ungvári orvostanhallgatók körében igen népszerű a debreceni szakmai képzés, amelyen a felsőbb évfolyamokon tanuló diákok vehetnek részt. Utalt rá, hogy a debreceni és az ungvári egyetem közötti kapcsolat fenntartásában fontos szerepet játszik Magyarország ungvári főkonzulátusa.

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában