Helyi közélet

2012.06.19. 15:48

Állati ez a kánikula!

Hajdú-Bihar - Ilyen nagy melegben romlik a jószágok takarmányhasznosítása is.

Hajdú-Bihar - Ilyen nagy melegben romlik a jószágok takarmányhasznosítása is.Az állatok is megszenvedik a kánikulát. Ilyenkor az állattartó telepeken dolgozók mindent megtesznek azért, hogy enyhülést hozzanak a jószágoknak. Bíró Pál főágazatvezető elmondta: nagy melegben az állatok is kevesebbet esznek, ezért éjszaka fél-egy órára felkapcsoljuk a villanyt, hogy a tojók magukhoz vehessék a napi ivóvíz és takarmányszükségletüket. – A hőstressz enyhítéséhez C-vitaminnal dúsítjuk a takarmányt, illetve egy vizespult segítségével a kinti hőmérsékletnél 4 Celsius-fokkal tudunk kevesebbet beállítani a földesi telepen – fűzte hozzá.

A hajdúszováti sertéstelep 2 éve automatizált klímával van ellátva, melynek segítségével 5-6 fokkal tudják hűteni a hőmérsékletet. – Ilyenkor romlik a takarmányhasznosítás, hiszen kevesebb az energiafelvételük a jószágoknak, ezáltal súlyveszteség következik be, illetve a klíma használat miatt megnő az áramköltség is – mondta dr. Juhász István, a HVB elnök-igazgatója.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában