Helyi közélet

2012.05.25. 10:23

Egymást érik a nagykövetek Debrecenben

Debrecen - Johan Indekeu, Belgium magyarországi nagykövete egy magyar-rom projektnyitó konferencián a Plato program sikeréről Debrecenben kijelentette: a program először Belgiumban indult, majd annak sikereit látva elindították a közép-kelet európai országokban is.

Debrecen - Johan Indekeu, Belgium magyarországi nagykövete egy magyar-rom projektnyitó konferencián a Plato program sikeréről Debrecenben kijelentette: a program először Belgiumban indult, majd annak sikereit látva elindították a közép-kelet európai országokban is.A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint projektpartnere a Romániai Vállalkozókért Egyesület (ROVE) közösen indította útjára új projektjét a napokban: mindkét megye vállalkozói új ismeretekkel, egy vállalkozás vezetéséhez szükséges készségekkel lehetnek gazdagabbak. A Magyar-Román Határon Átnyúló Program 2007-2013 keretében zajló projekt része annak a Plato programnak, amely immáron 10 éves múltra tekint vissza Magyarországon. Idén már negyedik alkalommal indul újra a program, amely a kis és középvállalkozások tulajdonosainak és vezetőinek olyan jellegű üzleti támogatása, amely a gazdasági élet napjainkban fellépő kihívásaira fordítja a figyelmet. A nagy cégek képviselőinek irányításával végzett munka segítségével a Plato lehetővé teszi a csoportos tanulást, a tapasztalatcserét, a tanácsadást, a hálózati működést, az üzleti fejlődést és a határon túli kapcsolatépítés eredményességét is. A Plato csoport tréningjein mind román, mind magyar részről 15-15 vállalkozás tud részt venni. Idén csoport munkáját nagyvállalatként az FAG Magyarország Ipari Kft. vezetőségi tagjai segítik. A projektnyitó konferencián részt vett Johan Indekeu, Belgium magyarországi nagykövete, aki kijelentette, hogy ez a program egy különleges módja annak, hogy a kis- és középvállalkozások a nemzetközi piacra léphessenek. Mint mondta, Belgiumban igen nagy szerepük van a kis- és középvállalkozásoknak, fejlődésüket pedig az tette lehetővé, hogy specializálódtak, és új piacokat kerestek. Miklóssy Ferenc, a kamara elnöke hozzátette, hogy míg Magyarország az EU27-ek között a nagyvállalatok termelékenységét és hatékonyságát tekintve áll a 3. helyen, Belgium is ezen a szinten áll, csak a kis- és középvállalkozási szektor termelékenységét és hatékonyságát tekintve.

Jobb eredményeket

A kamara a közelmúltban brit üzleti fórumot is szervezett, ahol megtudtuk, az Egyesült Királyság és Magyarország közötti éves kereskedelmi forgalom mintegy 4,2 milliárd font, ami nagyszerű eredmény ugyan, de messze elmarad a lehetőségektől – fogalmazott Jonathan Knott, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete. A fórumra olyan helyi vállalkozókat várt a kamara, akik érdeklődnek az Egyesült Királyságbeli üzleti lehetőségek iránt. A kapcsolatok szélesítésének egyik apropója éppen a londoni repülőjárat indítása. London így közelebb kerül Debrecenhez, amely egyben lehetővé teszi azt is, hogy több promócióval, szélesebb körű információval a beutazó angol turisták mellett üzletemberek is megismerhessék a magyar lehetőségeket és a magyar vállalkozások is elindulhassanak.

A kamara elnöke szerint, hogy ez megvalósulhasson széles körű összefogásra van szükség a város és a megye gazdasági életének szereplői között. Jonathan Knott nagykövet kifejtette, hogy együttműködési lehetőséget lát többek között a fejlesztések, az innováció területén, a technológia-, biotechnológia fejlesztésében. Irányszámként megemlítette, hogy az Egyesült Királyságban éves szinten 24 milliárd fontot (9000 milliárd forintot) fordítanak K+F tevékenységre. Ez teszi lehetővé többek között a vállalkozások versenyképességének növelését is. A vállalkozásokról szólva hangsúlyozta, hogy a szigetországban viszonylag könnyű egy vállalkozást, üzletet elindítani, kevesebb akadályt gördítenek a vállalkozni vágyók elé, és a külső országokból érkezőkkel szemben is sokkal rugalmasabbak. A finanszírozás kérdése ebben a válságos időszakban mindenhol téma: az angol kormány olyan rendszert alakított ki, amely könnyebbé tette a forráshoz jutást a vállalkozások számára. Az együttműködési lehetőségek között kiemelt helyen áll a turizmus. A szigetországból 2010-ben 356 ezer turista látogatta meg Magyarországot, tőlünk pedig 262 ezren választották Angliát uticélul. Az Egyesült Királyság egyébként a 6. legnépszerűbb desztináció, 2010-ben mintegy 30 millióan látogatták meg a világ minden tájáról. A turizmus adja a GDP 9 százalékát. Mindezek mellett még számos olyan terület van, a művészetektől a sporton át, az oktatás-képzésig, amelyeken meg lehet találni a mindkét fél számára értékes és üzletileg is jól működő pontokat. A nagykövetségen belül működik egy hét fős csoport, amelynek az a feladata, hogy mind a kereskedelemi, mind pedig a befektetési kapcsolatok építését segítse. A nagyjövet felhívta arra a figyelmet, hogy várják azon vállalkozások jelentkezését, akik a szigetországban szeretnének üzleti partnert keresni, kapcsolatokat építeni, közös vállalkozást alapítani. A csoportot konkrét ajánlatokkal is meg lehet keresni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában