Helyi közélet

2009.01.11. 19:16

Kálvinista mennyország tejfölösen

<p>Több mint ezren érezték fontosnak, hogy részt vegyenek szombaton, a Kölcsey Központban a Város bálján, amely egyben a báli szezon nyitányát is jelentette. <DIA alt="Bál a Kölcseyben" height="800" width="960"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/B_l_a_K_lcseyben/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Bál a Kölcseyben" src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A báli szezon nyitányaként rögtön a legrangosabb rendezvényre került sor szombaton a Kölcsey központban.
A Város bálja rangját a helyben élő, alkotók, művészek, üzletemberek, politikusok és közéleti személyiségek is megadnák, de tovább emeli fényét, hogy a meghívottak között mindig ott vannak a Debrecenhez kötődő, illetve elszármazott vendégek is. Így például a helyi rádióstúdió egykori alapító tagja Pálfy István, az ATOMKI volt igazgatója Pálinkás József, a sokáig megyei MTI tudósító Oltvánnyi Ottó fia, Tamás, vagy az Orbán-kormány sajtószóvivője, Borókai Gábor, és még hosszan lehetne folytatni a sort.
Az alkalomhoz illő szmokingos urakat és a ruhakölteményekbe bújt hölgyeket a Kölcsey-díjas Kodály-kórus könnyed műsora után Kósa Lajos polgármester köszöntötte nem kevésbe humoros stílusban, amit az est háziasszonya, Ungár Anikó, próbált komolyabbra srófolni, de ez még a trükkjeiről híres bűvésznőnek sem ment. Jólehet, ezután még a neves íróinktól, költőinktől vett idézeteket tartalmazó „Bölcsek könyvét” is átadták Kósa Lajosnak, a báli hangulat mégsem vett komoly fordulatot.
Ehhez kulisszaként szolgáltak a Békebeli Cukrászda az Ibolyához, az emeleti koktélbár, illetve borkóstoló a Váradi Roma Café koncertje, no meg a bőséggel felszolgált étkek. A báli nép csak találgatta, ugyan mit takarhat a „Beluga hal tejfölös lecsóban, kálvinista mennyországgal”, amiről kiderült: harcsafilé túróscsuszával.
Hasonló megfejtésre várt az Ökör vetrece pilicsával (tejfeles szlonnás marharagu, paprikás krumplis tésztával) vagy a Disznó gernye kemencében sűlve, maligával és vajas fiszjával (bőrös malac gerinc, puliszkával, vajas zöldbab) nevű étekre is.

É. P.

  • Esélyt adott vak sorstársainak
  • Nem merült feledésbe Kossuth emléke
  • Szmogriadó Debrecenben: Igen? Nem?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában