Helyi közélet

2009.01.08. 15:58

A debreceni taxisok vajon téli gumival járnak?

<p>Az MDF 2009 tavaszán kívánja benyújtani az országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, melyben az autósokat a <A href="http://www.haon.hu/hirek/Auto/cikk/kotelezo-teligumi-2009-tol/cn/news-20081204-01124585">téli gumi használatára köteleznék.</A></p>

Magyarországon sem a hőmérséklet csökkenéséhez sem a domborzati viszonyokhoz nincs kötve, hogy fel kelljen rakatni a téli garnitúrát.

Mindenesetre +7 Celsius fok alatt ajánlatos ezt megtenni a szakemberek szerint.

A legtöbben sort is kerítenek rá november, december környékén.

Törvény azonban nem kötelez senkit semmire. De vajon mi a helyzet azokkal, akik azzal foglalkoznak, hogy vezetnek?

Ők hogyan cselekszenek? Megkérdeztük a debreceni taxitársaságok vezetőit illetve szakembereit, náluk van-e erre vonatkozó szabályozás.

A Fan Taxi szakmai vezetője, Horváth Ádám elmondta, mivel Debrecenbenegyedülálló módon náluk a taxisok alkalmazottak, az autók pedig a cég tulajdonát képezik, a társaság intézi a gumicserét.

A cég járműparkja megosztott. Azokon a gépjárműveken, amelyek a vidéki és határon túli fuvarokat végzik, mindegyiken téli, a debreceni közlekedésben használt gépkocsikon pedig új, nyári gumi van felszerelve.

A Főnix Taxi tulajdonosa, Tisza Tibor elmondta, a náluk dolgozó 150 taxi mindegyikén lecserélik 6 fok alatt a gumikat, s ezt ellenőrzik is.

Ha netán baleset résztvevője lenne a cégnél dolgozó jármű, és kiderülne, hogy a nyári abroncs is szerepet játszott a szerencsétlenségben, akár ki is zárhatják a felelőtlen sofőrt társaságból.

És az okozott kárért a vezető felel. A hetven főt foglalkoztató City Taxi-nál a téligumi-cserére vonatkozó utasítás nincs a cégen belül, ám Almási Sándor vezető szerint elemi érdek az átszerelés a kényelem és a biztonság szempontjából.

Külön ellenőrzés nincs, de úgy nyilatkozott, nálunk minden autón téli gumi van jelenleg.

A Hajdú Taxi, mely pusztán nyolc fővel dolgozik, nem teszi kötelezővé a váltást, mégis mindenki a biztonságosabb közlekedést választja.

A sofőrök másodállásban dolgoznak, de Kulcsár József, szakmai vezető elmondása alapján náluk első számú szempont a maguk és az utasok biztonsága.

„Ha tíz centiméterrel hamarabb meg tudunk állni, akkor annyival nem lesz rövidebb az autó.”- vallja.

Az egyik nagyobb társaságnál dolgozó taxis úgy nyilatkozott, náluk körül-belül kilencven százalékuknak van átcserélve a garnitúra.

„Én is lecserélem, sokkal biztonságosabb így vezetni.” Persze van, aki a pénz miatt nem teteti fel a télit. Szerinte azonban jobban megéri, ha van két garnitúra, mert idővel úgyis elkopik a négyévszakos gumi is. „Meg ugye ami jó mindenre, az semmire sem jó”- állítja.

Balogh Zsuzsa

  • Nyári gumival egész évben Debrecenben?
  • Kötelezõ téligumi 2009-tõl?
  • Miért kell télen téli gumit használni?
  • Valóban felkészültünk a télre?
  • Az autósok téli tennivalóiról
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában