Helyi közélet

2008.12.29. 07:06

Már veszik a tűzijátékokat

<p>Debrecen – Sokan ilyenkor „táraznak be” pirotechnikai eszközökből, amit később illegálisan használnak.&#160;</p>

Ha szilveszter akkor tűzijáték, már csak azért is, mert petárdázni 2005 óta tilos. – Egy gyerek átlagosan 1-2, egy család 5-6, egy nagyobb társaság akár 20 ezer forintot is költ tűzijátékra – mondta Vincze Egon pirotechnikus, aki öt éve foglalkozik ezen eszközök forgalmazásával.

Mint tőle megtudtuk, a legnépszerűbbek az 1–16 ezer forintba kerülő római gyertyák és a bombettatelepek, melyeket csak 14 év felettiek vásárolhatnak. A gyerekek között a pillangó és a zümi a legkedveltebb (ezek már 100 forintért is kaphatók).

Tűzijátékot szigorú feltételekkel vásárolhatunk: egy nagykorú személy maxiumum 3 kilót vehet december 28. és 31-e között, s csak szilveszter napján 18 órától másnap reggel 6-ig használhatja fel – előtte és utána tilos. Azt követően le kell adnia valamely engedéllyel rendelkező árusnál, akinek kötelessége térítés nélkül átvenni.

A tapasztalatok viszont azt mutatják, fel nem használt tűzijáték csak elvétve kerül vissza, inkább tartalékolják későbbi – jogszabályellenes – durrogtatásra.

Játszhatunk a tűzzel – egy kicsit

Hajdú-Bihar megyében az utóbbi napokban nem találtak tiltott pirotechnikai eszközöket, inkább a két ünnep között jellemző ezek behozatala – tudtuk meg Kupecz Józseftől, a regionális vámparancsnokság regonális szóvivőjétől.

December 28. és 31. között a 18 év felettiek – az óévbúcsúztatás idejére – II. pirotechnikai osztályba tartozó, úgynevezett közepes tűzijáték-termékeket vásárolhatnak engedély nélkül – legfeljebb 3 kilónyit.

A pirotechnikai eszközök december 31-én 18 órától másnap reggel 6-ig használhatók fel. A megmaradt tüzijátékokat 5 napon belül vissza kell vinni a forgalmazóhoz, aki térítés nélkül köteles visszavenni.

Ne feledjék: petárdázni tilos! A petárda birtoklása 50, használata 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Elmarasztalások
2007-ben országszerte több mint hatszáz eljárást indítottak pirotechnikai eszközökkel való visszaélés miatt, ezek nyomán 433 embert marasztaltak el, és nyolcmillió forint bírságot szabtak ki. Az idei év első felében 327 eljárás indult, több mint kétszáz embert marasztaltak el, és négymillió forint bírságot szabtak ki. Idén eddig nem érkezett hír nagyobb petárdafogásról. Pedig tavaly előfordult, hogy közel 3 ezer durrogtatni valót foglaltak le a debreceni rendôrök a Zsibogón egy hajdúsámsoni férfitól, aki ruhája alá rejtett csomagokból árulta azokat a tömegben.















Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában