Helyi közélet

2008.10.05. 14:57

SPS: Kétségek között a gadzák

<p>A korábbi támogatási gyakorlattal ellentétében az SPS bevezetése után a jogosultság történelmi alapon megszerzett alanyi joggá változik, ami a termelőt attól függetlenül illeti meg, hogy mit termel a földjén.</p>

A hivatalos álláspont szerint a rendszer bevezetésével garantálható lesz a termelők jövedelem-biztonsága. A támogatás feltétele lesz, hogy 19 környezetvédelmi, élelmiszerhigiéniai és állatjóléti előírást is be kell tartani.

Adás-vétel tárgya

– Az SPS vagyonértékű jogot képez, amely a termőföld használatából keletkezik. Vagyis a támogatási lehetőség adás-vétel tárgyát képezi. Új vagyoni forma jön létre – a tulajdonosok megkérdezése nélkül. A támogatás összege nem lesz több, csak az elosztás módja változik. A nagyüzemi állattartók járnak csak jól – mondta a Naplónak Örvendi László, a MAGOSZ megyei elnöke.
– A bevezetéssel megtorpan a családi gazdaságok fejlődése. A fiatal gazdálkodókat hátrányosan érinthetik a változások – elemzett Vrancsik András, a fiatal gazdák megyei elnöke. – Körültekintőbb előkészítést reméltünk, kértük, hogy legalább 1 évvel halasszák el a bevezetést. Azzal pedig, hogy 2006-ot választották bázisévnek, közel 60 ezer gazdálkodó kerülhet hátrányos helyzetbe. Javaslatot tettünk, hogy a támogatási jogosultság ne legyen forgalomképes – folytatta.

Beállt gazdaságnak jó

– A gazdatársadalom számára ma sem világos, hogy mit hozhat magával a program. Azt gondolom, ez inkább a növénytermesztők számára lehet előnyös. Szkeptikus vagyok, mivel 2008 vége felé járunk és a gazdák nem sokat tudnak az SPS-ről – mondta Pál Gábor állattenyésztő, aki Balmazújvároson gazdálkodik.
– Ma tizenötször nagyobb földön termesztek, mint két éve, mégis a 2006-os viszonyokat veszik alapul, így tizenötször kevesebb támogatást kapok. Ennek ellenére azt mondom, maga a rendszer jó, csak a bázisév meghatározása nem szerencsés – véleményezte a hajdúböszörményi Kardos Ferenc.
Szanka István szántóföldi növénytermesztést folytat: – Rosszul éritnhet a változás, mivel 2006-ot állapították meg bázisévnek. Akkor még nem rendelkeztem területtel, így talán nem is leszek jogosult a támogatásra. Ráadásul, ha jól értelmezem, azokat is hátrányosan érinti, akiknek a kijelölt bázisévben bérbe volt adva a földjük.

A program azoknak előnyös, akinek beállt gazdaságuk van – mondta a balmazújvárosi gazdálkodó.
– Mint fiatal gazda, nem értek egyet azzal, hogy 2006 legyen a bázisév, erre szerintem senki sem volt felkészülve. A jogosultságokért már most folyik a harc. A támogatási rendszer szerintem zárt körű lesz, és a gazdaságok fejlesztését sem célozza a program – mondta a hajdúdorogi Szakál Péter.

Második az országban
Hajdú-Bihar Megye a 6 ezer 211 négyzetkilométer nagyságú területével az ország területének 6,7 százalékát adja, ezzel a negyedik a megyék sorrendjében. A mezőgazdaságilag művelt terület 466 ezer hektár, amelyből több mint 300 ezer hektár a szántó – ez a második legnagyobb szántó a megyék sorrendjében. Hazánkban 2009-ben tervezik az unióban jelenleg működő SPS rendszer bevezetését. Az EU még nem dönt arról, hogy 2013 és 2021 között milyen módszer szerint osztják fel a gazdák között a támogatásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában