Helyi közélet

2008.10.21. 06:43

Mennyibe kerül a szalagtűző?

<p>Nagyon szép ünnepség, maradandó élmény volt, de komoly megterhelést jelentett a családi kasszának – mesélte lánya szalagtűzőjének tapasztalatait Kovács Ilona, aki egy fizetésből tartja el két gyermekét.</p>

A közel 50 ezer forintos költségek fedezéséhez 30 ezer forint hitelt vettem fel, de a fotók és a videó áráról például még fogalmam sincs. A gyermekemnek nem volt kedve elmenni a szalagtűző utáni vacsorára, ami 3500 forint és egy alkalmi ruha árának megfelelő – azaz alsóhangon további 10 ezer forint – mínuszt jelentett volna – magyarázta az anyuka, akinek a tízfős vidéki rokonság megvendégelésével is számolnia kellett.

A diákok választanak

– Meglátásom szerint a különböző szolgáltatók, bár munkájuknak megkérik az árát, abszolút kiszolgálják a végzős diákokat, minőségi munkát adnak ki a kezük alól – magyarázta Puskás Judit, a Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola egyik végzős osztályának osztályfőnöke. – Mindent – a varrónőtől a tánctanáron át a videósig – a gyerekek választottak ki, szavazással.

A tánctanárt, korábbi jó tapasztalataim alapján én javasoltam diákjaimnak, de videós ajánlatot többet is meghallgathattak osztályfőnöki órán, és így döntötték el, ki mellett döntenek.

A szalagtűző kiadásaira, a szülők kérése alapján nem szedtünk előre osztálypénzt, a diákok a költségek felmerülésekor hozták be az éppen aktuális összeget – mondta a tanárnő, aki fontosnak találta kiemelni, hogy bár az ünnepségre egy belépőjegy 1500 forintba került, minden diáknak ingyen járt két darab, és a bevételből minden osztály 25 ezer forintot az érettségi költségeinek fedezésére visszakap.

Ismeretség szükséges

– Körülbelül tíz éve „jött divatba”, hogy azok a fotósok, akiknek a műterme kevésbé frekventált helyen volt, a szalagtűző-szezon előtt elkezdtek házalni az iskolákban, s azóta sajnos a legtöbb kolléga átvette tőlük ezt a szokást.

A helyzet ma már kétségbeejtő, mert nem a jó szakemberek, hanem a rámenős, megfelelő ismeretséggel rendelkező vállalkozók jutnak több munkához – magyarázta Rácz Éva fényképész, aki csaknem harminc éve foglalkozik többek között szalagtűzők fotózásával is.

– Húsz éve a diákok jobban tisztelték magát az ünnepséget, a felnőtteket és a fotósokat is. Manapság – ha az osztályfőnök nem segít – nekem kell „összeterelni” a gyerekeket a csoportképhez, aztán ha valaki végül nincs rajta, az persze reklamál.

Volt olyan osztály, amely egy példányban szerette volna megvenni DVD-n a teljes képanyagot, nem törődve a bele fektetett rengeteg munkával és a szerzői jogokkal – fejtette ki elkeseredettségét a fényképész, aki azt mondja, semmi pénzért nem lenne hajlandó házalni.


Mi, mennyi?

Kiadások, Ft/fő  Videó (2 DVD): 4500 Lányoknak szoknya: 2400-4500 Fiúknak öltöny: 13 000 Táncoktatás: 4000 Jelmezkölcsönzés: 4000-5000 Egy óra próba a sportcsarnokban: 400 Szalagtűző utáni vacsora: 3500 Meghívó: 1000 Ft/db Belépő: 1500 Ft/db Fotó: 180 Ft/db








  • A szalagtűző mindenkinek szép emlék
  • Szalagavatók Debrecenben A Diószegi Sámuel Közép- és Szakképző Iskola szalagtűzője 2008.10.18.
  • Ősszel érő tanulók
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában