Helyi közélet

2008.10.17. 06:18

Debreceni csúcsforgalom: araszol és közben olvas

<p>Debrecen – Lépésről-lépesre. Csigatempó. Mindenki az óráját nézegeti, vajon beér-e dolgozni, nem késik-e el az első tanítási óráról.</p>

Olyan is akad, aki az araszolás közben olvas — ez jellemzi a tömegközlekedést a kritikus reggeli órákban. Akik nyolcra járnak munkába vagy iskolába, ajánlatos minimum fél órával hamarabb elindulni, és a hamarabbi járatot választani — ha egyáltalán felférnek rá. És még akkor sem biztos, hogy idejében célba érnek.

Autóbusszal...

A nyugati utcán a Széchenyi felé haladva lehetetlen a közlekedés ezekben az órákban. Araszolva tud haladni busz és autó egyaránt. Az (álló)kép a következő: a piros lámpánál kocsisor, ameddig a szem ellát.

A busz is – melyen ekkorra már olyan fullasztóan fülledt levegő van, hogy menekülne, ki merre tud – ott áll, valahol a sor végén. A lámpa szabad utat ad, melyet abból érez a „tömegben közlekedő”, hogy a jármű elindul, fékez, elindul, fékez....és így tovább.

Bele kell kalkulálnunk utunk hosszába ezt a minimum öt perces várakozást a belváros felé vezető lámpánál, míg megláthatjuk végre a „Csonka templom” épületét, melynek látványa egyúttal azt jelenti: megérkeztünk Debrecen centrumába.

Autóval...

Üljünk most át egy autóba, és próbáljunk eljutni a Rákóczi úttól a Nagyerdei körútig. A Burgundián fél nyolckor nem működtek a lámpák, a forgalmat rendőrök irányították, ami érzésünk szerint lassította a kereszteződésen való átjutást.

Persze a megváltást nem ez jelenti, hiszen a Rákóczi úton a Pláza irányába haladva is csak lépésben juthatnak előre a sofőrök. Az út mentén munkagépek, homokkupacok.

A Péterfiára a Plázánál kanyarodni nem érdemes. Mondhatjuk úgy is, hogy lehetetlen, hiszen több óriási gép állja utunkat, így marad a kerülő.

Mikor végre rátérünk a villamos nyomvonalára, tapasztaljuk, hogy a sínek mindkét oldalán aszfaltoznak, így nem marad már választásunk, a sínen kell folytatnunk utunkat.

Azt gondolhatnánk – és gondolták is sokan, hiszen alig egy-egy gépkocsit láttunk az útszakaszon –, hogy ez lassítja a közlekedést a Nagyerdő felé. Pedig nem így van. Próbautunk során itt tudtunk haladni a leginkább. Így a Nagyerdei körút végére a Burgundia utcáról körülbelül 15-20 perc alatt értünk el.

Forgalmi dugó Józsán

Zuhanás a hajdú-bihari égről

Torlódás Debrecenben

Jöhetnek a beszélő autók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában