Helyi közélet

2008.10.14. 11:43

A közlekedés megkönnyítésére lenne szükség

<p>Debrecen (HBN) – Vannak kézzelfogható változások, megindult a társadalmi tudatformálás a 10 éve létrejött esélyegyenlőségi törvény hatására - hangzott el a Fehér Bot napja alkalmából rendezett konferencián.</p>

Vannak kézzelfogható változások, megindult a társadalmi tudatformálás a 10 éve létrejött esélyegyenlőségi törvény hatására – jelentette ki Nagy Sándor, a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesületének elnöke kedden, a Fehér Bot nemzetközi napja alkalmából megtartott konferencián a Megyei Könyvtárban. – Az emberek kezdetben úgy gondolták, az akadálymentesítés csak a mozgássérültekre vonatkozik, de a vakoknak és gyengénlátóknak is szükségük van a közlekedés és tájékozódás megkönnyítésére.

Mint például cipővel érzékelhető törésvonal a járdán, tapintható számok az irodai ajtókon, festékcsík ami a lépcső kezdetét jelzi, stb. Nagy méretű feliratok és beszélő táblák, eszközök szintén megkönnyítenék a dolgunkat.

Az emberek általában jószándékúak, de nem tudják, hogyan segítsenek és a mi feladatunk ezt megtanítani. Ennek érdekében programokat szervezünk, sokat iskolákkal közösen.
Nagy Sándor elmondta, hogy a lesürgetőbb szükség a közlekedés biztonságosabb tétele lenne, többek között a csomópontokban alkalmazott hangjelzésekkel.

Budapesten már működnek beszélő lámpák, melyeket a látássérült ember távirányítóval hozhat működésbe, annyi időre, míg neki szükésge van rá, így tiszteletben tartva az egészségesek tűrőképességének határait is.

Fontos lenne, hogy több munkahely legyen a vakok és gyengénlátók számára vidéken is, hiszen nekik sokkal nehézkesebb a rendszeres utazgatás.
Megyénkben 3600-3800 látássérült ember él.

A Megyei Könyvtár épületében rendezett eseményen szép számmal jelentek meg az érdeklődők. Itt adták át a „dr. Molnár Lajos Emléklap és Érem” elismerést. Idén Szabó Miklós, a Fehér Bot Alapítvány elnöke, valamint Nagy Dénesné és Vékony Sándorné, a dr. Kettessy Aladár Általános Iskola nyugalmazott igazgatója illetve jelenlegi igazgatóhelyettese kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában