Helyi közélet

2008.10.14. 06:33

A kisállatokkal is kell törődni

<p>Sokan persze azért is választanak mondjuk hörcsögöt, mert úgy gondolják, azzal nem kell annyit törődni. „Persze, ha meg van a technikai fölszereltség, elég nekik napi pár perc törődés, de nem úgy van, ahogy sokan hiszik- tévesen, hogy elég neki bedobni egy kis kaját, és kész.” –teszi hozzá a szakember. <DIA alt="Állatkereskedés 2008.10.14." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_llatkeresked_s_2008_10_14_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Állatkereskedés 2008.10.14." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/recent/SANY0035.avi/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Lehet az ember cicás, vagy tarthatja magát inkább kutya-pártinak, a háziállatokat azonban a legtöbben szeretjük. Amióta azonban egyre többen laknak panel lakásban, és korlátozódott a kutyasétáltatásra vagy a macskasimogatásra fordítható idő, s megjelentek a különböző házi kedvencek, fellendült a kisállat-kereskedelem.

Kató Attila üzletvezető azt mondja, nem lehet megállapítani, hogy éppen mit keresnek a legtöbben. Legfeljebb ünnepekhez köthető, tehát Húsvétkor a nyuszikat viszik. „De ezen kívül rengeteg meghatározó tényező van, például a halaknál sem lehet mindegyiket összepakolni a másik fajtával.” –mondja.
Elmondása alapján sokan keresnek kobrát vagy engedélyhez kötött állatokat. Akik ezekre vágynak, azokat általában média-gyermekeknek nevezi, mivel a legtöbbször a tévéből szedik az ötletet, mert az olyan menő. A kígyókkal viszont sok gond van, ezért nem is tartanak az üzletben. A vadászgörényeket pedig elméletileg chipeltetni kellene, és nem tarthatnák hiszen vadak, ám ezt szinte senki sem teszi meg. „Az egyedüli CITES (Egyezmény a Veszélyeztetett Vadon Élõ Állat- és Növényfajok Nemzetközi Kereskedelméről) engedélyhez kötött állat, amit tartunk az a görög teknős. Már majdnem kihalt az a faj eredeti lakóhelyén, ezért is lehet csupán tenyésztőktől beszerezni.”
Sokan persze azért is választanak mondjuk hörcsögöt, mert úgy gondolják, azzal nem kell annyit törődni. „Persze, ha meg van a technikai fölszereltség, elég nekik napi pár perc törődés, de nem úgy van, ahogy sokan hiszik- tévesen, hogy elég neki bedobni egy kis kaját, és kész.” –teszi hozzá a szakember. „Nyilván egyszerűbb egy emlőst gondozni, de ott is jól kell kiválasztani az almot, a vitaminokat és a táplálékot.”
Elmesélte, hogy bizony akármennyire is kereskedő, volt már olyan, hogy nem adott el egy egyszerű teknőst a fiatal srácnak, mivel azt mondta, nincsenek meg a szükséges felszerelései, de nem is akart hozzá beszerezni semmit. „Azt mondta a tizennyolc körüli fiú, hogy él, ameddig él. Így inkább nem adtuk oda neki, hiszen az élet tisztelete a legfontosabb.”

  • Macskákra vadásznak Debrecenben?
  • Tömegével teszik a macskahúst a hamburgerekbe!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában