Helyi közélet

2008.09.12. 18:41

Közös erővel építettek otthonokat

<p>Hajdúböszörmény – A hajdúk letelepülésének évfordulójával, a városnappal ünnepelhetjük együtt a Habitat-lakópark első nyolc lakásának átadóját; a mai nap is egy szimbolikus „letelepedés”.</p>

Ekképp fogalmazott Kiss Attila polgármester a Habitat for Humanity (HFH) és az önkormányzat közös házépítési programja záró eseményén pénteken. Mint folytatta, régen hagyomány volt „kalákában”, családi és baráti összefogással építkezni.

Ez megszakadt, s a Habitat-kapcsolat kellett ahhoz, hogy visszahozza e szokást. Sümeghy György, a HFH hazai országos igazgatója kiemelte, a nemzetközi jótékonysági szervezet nyolc alacsony jövedelmű családot segített otthonhoz, emellett például szociális lakásokat újítottak fel a városban.

Az Alföld utcai telket a város adta, míg a kiválasztott családok egyenként ezerkétszáz munkaórát ráfordítva – önkéntesek közreműködésével – keményen dolgoztak, hogy tisztességes áron lakáshoz jussanak.

Tucatnyi külföldi csoport, több család is heteket, hónapokat töltött Hajdúböszörményben, hogy kezük munkájával tegyenek a szegénység ellen. A HFH keresztény jótékonysági szervezet a világon már száz országban építkezett, milliónyi embernek javított életkörülményén.

Egyszerű, tisztességes és megfizethető – ezen elv alapján építkeznek. A hajdúvárosban még nem állnak meg, hiszen szeptember 12-én letették újabb hat lakás alapkövét, s megtudtuk, hogy azon túl is folytatják majd karitatív tevékenységüket a településen.
-Kalandos év volt – emlékezett az egyik új lakó, Szabó Lajos, aki párjával és kislányával hamarosan elfoglalja az új környezetet.

– Valaki megnősül, családot alapít, jön az első gyerek, boldogság, s vele a kérdés, hogyan lehetne saját otthont teremteni, nem a szülőknél, s albérletben meghúzódni? – idézte saját dilemmáját. - Jött a Habitat és kezet nyújtott, mi pedig elfogadtuk azt és jól megszorítottuk! – mondta.
– B. B. –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában