Helyi közélet

2008.09.05. 12:37

Kivágják a Rákóczi utcai fasort

<p>Debrecen – A debreceni önkormányzat közgyűlésének környezetvédelmi bizottsága pénteken rendkvüli ülésen tárgyalta a Rákóczi utca Fórum épülettel szembeni szakaszán lévő fasor ügyét.</p>

Az előterjesztés ismertetésekor elhangzott: a fák némelyike jó, mások rossz állapotban vannak, betegek.

Általánosan jellemző, hogy gyökereik felnyomták a burkolatot és lehulló leveleik, terméseik síkossá teszik a járdát, eltömítik a házak csatornáit. A Fórum tömbjének kiépítése során a környező járdákat is rendbeteszik, ezt azonban nem tudják elvégezni a fák gyökerének megsértése nélkül.

Hosszú távra alakítják ki a környezetet úgy, hogy esztétikus, kellemes legyen. Ebben természetesen fák is helyet kapnak: a kivágandók helyére néhány éves, földlabdás, gyorsan növő példányok kerülnek.

Karácsony György, a Debreceni Városvédő és Szépítő Egyesület képviselője hiányolta a fák egyenkénti vizsgálatát, arra kérte a bizottságot, hogy ütemezett kivágást támogasson, figyelembe véve az egyes fák állapotát.

Hangsúyozta: az épülő tömb valóságos „energiabombaként” fog működni: nem természetes szellőzéssel, hanem légkondicionáló berendezésekkel hűtik, megnő környezetében a hőterhelés és a szennyező anyagok mennyisége. Minden egyes fa kivágása csökkenti az emberi élet minőségét – érvelt.

Somogyi Béla arra kért mindenkit, bízzanak a szakemberekben, akik megvizsgáltak minden körülményt és ez alapján tettek javaslatot illetve a városvezetésben is, mely nem akar rosszat az itt élőknek.

Emlékeztetett rá, hogy az utóbbi időben, tervezetten ültetett fák (például a főtéren) szakszerű gondozásban és ápolásban részesülnek.

  • Állítsák le a fák kivágását
  • Legyen már döntés a kettesben!
  • Átütemezik a fák kivágását
  • Fakivágás a Bem téren Video
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában