Helyi közélet

2008.09.04. 12:54

Jogtalanul panaszkodtak a Pénzügyminisztériumra

<p>Nem a Pénzügyminisztérium hibája, hogy csődközelbe jutottak egyes önkormányzatok - mondta el véleményét Tóth József, Polgár polgármestere.</p>

– Saját döntésük alapján igényelhettek előleget az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű (ÖNHIKI) települések, a visszafizetési szabályokról tudomásuk volt, így az a kijelentés, miszerint a Pénzügyminisztérium juttatta az előleget visszafizető önkormányzatokat csőd közeli állapotba, nem helytálló – reagálta Tóth József, Polgár polgármestere a Napló harmadik oldalán kedden megjelent Pénz nélkül, önhibájukon kívül című cikkre.

Nem automatikus

– Az, hogy az előző években egy önkormányzat jogosult volt ÖNHIKI támogatásra, nem jelenti azt, hogy a tárgyévben is automatikusan jogosult lesz. A jogosultság követelményeivel a 2008. évi költségvetési törvény elfogadásakor szembesülhettek a pályázók, s ennek tudatában dönthettek arról, hogy igényelnek-e előleget. A cikkben Hosszúpályi polgármestere által felvetett gondolat, miszerint a megnövekedett bevételek okozták a település támogatástól való elesését, véleményem szerint nem megalapozott. Ha működési bevételi többletet fordít fejlesztésre egy önkormányzat, akkor az összeg – teljesen jogosan – csökkenti a működési forráshiány ellentétezésére szolgáló támogatás alapját, azonban ha valamelyik önkormányzat fejlesztésre kap forrást és azt fejlesztésre is fordítja, az nem érinti az ÖNHIKI összegét.

A támogatás mértékének megállapításakor a fejlesztési bevételektől és kiadásoktól „letisztított” költségvetést vizsgálják, hiszen a működési forráshiányból és a kötelező feladatok ellátási képességéből adódóan válhatnak támogatásra jogosulttá az önkormányzatok. A támogatások meghatározásánál, a különböző szabályozásoknál a jogalkotók célja az, hogy az önkormányzati feladatok hatékonyabb és racionálisabb elllátásra ösztönözze a helyi döntéshozókat, így például az is, hogy az érintettek összefogásával az intézményi társulások feladatkörébe kerüljön az alacsony kihasználtságú iskolák működtetése – fejtette ki a polgármester.

-Kovács Dóra-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában