Helyi közélet

2008.09.19. 06:41

Új keblek már részletre is

<p>„Amikor visszajönnek a mellnagyobbítás után kontrollra, mintha tíz centivel a föld felett járnának. Akinek azonban nem a méret volt a baja, hanem más lelki okai vannak önbizalomhiányának, az úgysem lesz elégedett utána sem önmagával.” &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/SANY0134.avi/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/SANY0135-2.avi/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Miért fekszik be valaki a kés alá? Miért akarnak a nők 80 B-ből 85 C-t csinálni? Pusztán a huszonegyedik század hóbortja vagy valóban mély, lelki problémák bújnak meg a háttérben?

Fábián Zsolt 1995 óta foglalkozik plasztikai sebészettel. Állítása szerint évről évre nagyobb az igény arra, hogy változtassunk magunkon. Nem csak a nők kiváltsága azonban, hogy befolyásolják a természetet, mára már a férfiak is előszeretettel alakíttatják át orrukat, fülüket, szívatják le pocakjukról a zsírt. A páciensek kilencven százaléka azért mégis csak nő, s az ő beavatkozásuknak hetven százaléka mellműtét. Ezek kétharmada nagyobbítás, ezen kívül azonban lehetőség van még a felvarrásra, s azok, akiknek hátfájást vagy bármilyen problémát okoz méretes keblük, még kisebbíthetnek is rajta. Ez már szinte rutinműtétnek számít, habár a kockázata ennek is meg van, akár egy sérvnek.

Fábián doktor elmondása szerint mindenféle korosztály megfordul rendelőjében. „Jönnek idősebbek, úgy hatvanöt éves korig, a húsz-harmincöt évesek vannak a legtöbben, akiknek általában a szülés és szoptatás után változik meg mellállományuk. És van az a réteg, akinek még nincs gyermeke, de nem elégedettek önmagukkal, ők úgy tizenhét-huszonöt évesek.”

A sebésznek ugyanakkor kicsit pszichológusnak is kell lennie, hiszen elmondása szerint „a mellműtét nem csak esztétikai kezelés, hanem a „betegek” lelkével is törődni kell.” Aki belevág, az legtöbbször végigcsinálja, hiszen jó előre végiggondolta már, mielőtt még a rendelőbe lépett, hogy mit akar. Persze előfordul ritkán, hogy visszakoznak. „Amikor viszont visszajönnek kontrollra, mintha tíz centivel a föld felett járnának. Akinek azonban nem a méret volt a baja, hanem más lelki okai vannak önbizalomhiányának, az úgysem lesz elégedett utána sem önmagával.” A sebész doktor elmondása szerint próbálja lebeszélni a nem szükségszerű műtétekről a hölgyeket, de általában eltökélten kérik a segítségét.

Mindez persze nem ingyenes szolgáltatás, a TB sem támogatja, de aki olyan elszánt, és valóban ebben látja az egyetlen reményt, annak lehetősége van hitelből is megcsináltatni újdonsült kebleit. Már erre specializált hitelező cégek is vannak, akik az ember rendelkezésére bocsátják a kívánt összeget, s csak a későbbiekben kell törleszteni. S ha ez az önbizalom ajtajának nyitja, akkor erre is van lehetőség.

Még mindig jobbnak tartja azonban ezt a plasztikai sebész, mint az úgynevezett vákuumos mellnövelő készülékeket és ilyen jellegű gyógyszereket. Ezekről ugyanis nincs túl jó véleménye, hiszen ha ugyan használnak is ideig-óráig, az általuk okozott változás nem maradandó.

Ő ugyan még nem alakíttatott át magán semmit, de úgy gondolja, hogy mindez önbizalom kérdése. Ha az ember elfogadja a testét, akkor nincs szüksége ilyen beavatkozásra. Azért ha úgy ítélné meg, hogy valami nem olyan, mint régen, akkor ő is befeküdne a szépítő szike alá.

  • Miért nem használ a diéta?
  • Nem ajánlott parfümöt használni a terhesség alatt
  • A divat következményei
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában