Helyi közélet

2008.09.01. 06:12

Honnan veszi, amit elad?

<p>Debrecen – Leégett az összes növényem, még levelei sincsenek a fáimnak. Hogy miért? Bevezették az új permetszert, persze nem magyar – panaszolta dühösen Balogh Imréné, az egyik gyümölcsárus a Nagy Piacon.</p>

Ezt meghallva odalépett hozzánk és egyetértően bólogatni kezdett egy másik asszony. Egymás szavába vágva, nagy hévvel mesélték, a gyomirtó, amit használniuk kell, mindenre jó, csak éppen a gyomot nem pusztítja. Pedig beszélgetőpartnerem a sajátra esküszik.

„Portékáját” maga és szomszédai termesztik, csak végső esetben fordul a nagybanis kereskedőkhöz, ahol – mint mondta – sokszor még magasabbak az árak, mint a piacon. Standján nem látok se olasz szőlőt, se görög barackot.
– Amíg nem muszáj, nem veszek külföldit.

A felvásárlási lerakatban nem tudhatjuk, mit veszünk meg. Még azt sem engedik, hogy megnézzük az árut. Mikor kibontjuk, akkor látjuk meg, hogy a közepe már rothadt. A többi meg éretlen és ehetetlen. Szinte biztos vagyok benne, hogy befújják valamilyen tartósítószerrel, amivel kibírja az utat idáig – mesélte az asszony.

 

Magyart vagy külföldit?

Szász Tamás kereskedő rendszeresen vásárol a nagybanin, mindig ugyanattól a két embertől. – Én a minőséget választom. Inkább kevesebbet árulok, de jobbat. Én vagyok a legdrágább a piacon, ez biztos, de ezek a gyümölcsök gyönyörűek. És van olyan, aki igényli a legjobbat – mutatja a hatalmas barackokat és a kívánatos szőlőszemeket.

Ha az olasz borok olyan híresek és finomak, akkor az sem lehet rossz, amiből készülnek. Csak túl sok rémhír kering az idegenből behozott növényekről – vélekedett a férfi.

A mozgólépcsőn suhantam lefelé, amikor észrevettem egy asztalt. A kis ártáblák mindegyikén „magyar” felirat mutatta, hogy az eladónő és férje a hazaira esküszik. Mint mondták, a magyar terméket semmi nem pótolja ízben. Évek óta Kisnánáról vásárolnak, a vevők is visszajárnak hozzájuk, mert megbíznak a kínálatban.

Pár sarokkal arrébb egy idős asszony ül az almakupac mögött. Lányával csak saját terméseket ad el. Úgy tapasztalják, a vevők legfőképpen az árat nézik, annak alapján választanak. Ezt támasztotta alá Almási Zsuzsa is, aki épp szokásos bevásárlókörútján volt. – Általában végigszaladok a sorokon és összehasonlítom az árakat-árukat. Ha nem látok különbséget két termék között, de az egyik olcsóbb, természetesen azt veszem meg. Nem szoktam megkérdezni, honnan származik a gyümölcs, nem teszek különbséget hazai és külföldi között – osztotta meg velünk vásárlási szokásait.

  • Honnan veszi, amit elad?
  • Önnek, hogy tetszik a debreceni Új piac?
  • Átadták a Nagy Piacot
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában