Helyi közélet

2008.08.29. 16:49

Tesze-tosza politikusok

<p>Hajdú-Bihar – Hiába kezdeményezik, csak nem akarják megszorítani a „vasasokat” és orgazdáikat. Egy csütörtöki hajdú-bihari akciós során 80 kilónyi rézzel nem tudott elszámolni egy férfi. Valószínűleg azért, mert lopott.</p>

Megyeszerte több mint 80 törvényesen és illegálisan működő színesfém-felvásárónál tartott rajtaütésszerű akciót csütörtökön a rendőrség a társszervekkel. A razziát a lehető legnagyobb titokban tartották, aminek köszönhetően több, feltehetően lopott vasanyagot sikerült lefoglalni.

Ettől függetlenül, elégedettségre semmi, se semmi ok. Bár a politikusok évek óta szajkózzák, hogy cselekedni kellene, mégse foglalják jogszabályba, amit a rendőrség régóta kezdeményez. Hogy színesfémet csak személyi igazolvánnyal, jól dokumentáltan, a leadandó anyagot lefényképezve lehessen értékesíteni. Az autólopások száma – indokolják – mindjárt a felére esett, ahogy bevezették az eredetiség-vizsgálatot.

A valóság ma az, hogy csak a debreceni rendőrségen naponta tesznek feljelentést fémek eltulajdonításáról. Az orgazdákat, azaz a felvásárlókat a legritkább esetben tudják felelősségre vonni, hiszen csak akkor büntethetők, ha bizonyítható: annak tudatában vásárolták meg a fémet, hogy az lopott. De miért mondanák meg ezt nekik a tolvajok?

„Bombameglepetés” a razzián

Rombológránát-darabot, lopott rezet és vízóra aknafedelet is lefoglaltak azon a titkos csütörtöki razzián, mely keretében 83 színesfém hulladéktelepet ellenőriztek, köztük számos illegálisan működőt is.

Vezendi Jánosné rendőrségi szóvivő közlése szerint a debreceni nyomozók egy személyt azért állítottak elő, mert az általa eladni kívánt 80 kilónyi rézhulladék eredetéről nem tudott számot adni, s könnyen lehet, hogy köze van egy éppen folyó büntetőeljáráshoz.

A balmazújvárosi rendőröknek kis túlzással bombameglepetést hozott az akció, amikor egy rombológránát darabjára bukkantak a telepek egyikén. Még szerencse, hogy a gránát már nem volt működőképes.

A „találatot ” követően szakértő bevonásával, ismeretlen tettes ellen indítottak büntetőeljárást robbanóanyaggal vagy robbanószerrel visszaélés bűntette miatt. A berettyóújfali kapitányság „kommnadója” két vízóra akna fedelet foglalt le. A fémet egy családi ház udvaráról lopták, és két férfit már elő is állítottak az ügyben.

Az akció során megyeszerte 56 legális mellett 27 illegális felvásárlót ellenőriztek. Az említett büntetőeljárásokon kívül a társszervek – mert ők is részt vettek az ellenőrzésben – 18 alkalommal figyelmeztettek vagy bírságoltak. Az eredményességhez hozzátartozik, hogy korábban elrendelt nyomozásokban is sikert hozhatnak egyes, most megszerzett adatok. A rendőrég a razzia idején 23 ellenőrző-áteresztő pontot létesített megyénk útjain.

A transzformátort „berhelte”

Fémalkatrészeket lopott egy Körösszakál külterületén lévő transzformátorból egy 28 éves berettyóújfalui férfi. A bűncselekmény még augusztus első felében történt. A nyomozóknak azóta sikerült felderíteni a lehetséges elkövetőt, akit jelentős értékre elkövetett lopás bűntett megalapozott gyanújával hallgattak ki.

RaL

Gyerekek, de már rabolnak
  • Transzformátort „berhelt”
  • szirena.haon.hu
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában