Helyi közélet

2008.08.28. 09:59

Nekünk becsengettek!

<p>Még a Nap is érzi, hogy változás jön. Nem tűz már ránk olyan erővel, nem hagyja sugarait maximumon áramlani a Föld felé. &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-SANY0001_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

Az univerzum is tudja, hogy vége. No nem a világnak, attól még messze állunk, hanem a vakációnak.  

Csak napok vannak hátra, a szerencsésebbeknek, akik a felsőoktatás forgalmába kapcsolódnak vissza pedig alig több mint egy hét, s eljön a rendszeres koránkelés újabb korszaka.

Érzi ezt lépten nyomon az ember. A postaládában heverő reklámújságok telis tele vannak ceruzák, tollak, radírok akcióival, a papírírószereket ellepik a gondos szülők, a hipermarketek külön osztályt nyitnak a bejáratnál az iskolaszereknek, s így terjeng az új füzet, borító és könyv illata az épületben. 

A kislányok barbis táskával a hátukon mászkálnak anyuka kezét fogva, málhájukról, amit még csak a levegő könnyűsége terhel, lóg az árcédula. Ő már várja, a nagyobb gyermekek lelkébe azonban félelem, undor és tehetetlenség érzése vegyül.

Első nap az iskolában
Nagy dolog ez egy hétéves életében. Tele izgalommal, kíváncsisággal, kérdéssel és félsszel lépik át az iskola küszöbét. Ez a félelem lehet egészséges, de akár már túlzott rettegés is. Az, hogy a gyerek melyik csoportba tartozik, nagyban múlik szülőkön is. Íme néhány jó tanács, hogy az Ön kisiskolása az érdeklődőek táborát erősítse:
• Soha ne fenyegessük a gyereket az iskolával! A „Na, majd ott adnak neked” és hasonló kaliberű mondatok már eleve a rossz érzést táplálják.
• Meséljük el, hogy nekünk milyen volt az első napunk az iskolában! Ha ez nem volt valami túl szép emlék, akkor is próbáljunk egy kicsit szépíteni a történeten. • Sétáljunk el ahhoz az iskolához, ahova járni fog! Ahogy, mi felnőttek is szeretjük tudni, hogy hova kell mennünk másnap, úgy a gyerek is nyugodtabb, ha tudja, hol tölti majd el a következő 8 évet.
• Menjünk együtt bevásárolni! Engedjük meg, hogy a gyerkőc válasszon magának egy-két füzetet vagy tolltartót. Így, már alig fogja várni, hogy az iskolában használhassa azokat.
• Próbáljuk meg bevonni minden iskolával kapcsolatos munkába, a könyvek befedésétől kezdve a táskába való bepakolásig!
• Beszéljük meg, milyen is egy nap a suliban, kik dolgoznak ott, mit csinálnak a tanulók, és miben különbözik egy óvodai naptól.
• Fogalmazzuk meg, mi a kötelessége iskolásként, milyen feladati lesznek, és biztosítsuk a felől, hogy segítünk majd neki a tanulásban!

Amióta felemelték a tankötelezettséget tizenhatról tizennyolc évre, még többeknek kell siratniuk a júniusban még oly hosszúnak ígérkező nyári szünetet. Tervekkel tele hagyták el a padsort, s most vesztük érzik. 

Mert megfogadtuk, hogy elmegyünk a Balatonra egy hétre, meg fesztiválozni is Tokajba, kinézünk a Macsi Tófürdőre, felutazunk Pestre végre csak úgy, minden szándék nélkül, átlépjük először a határt szülők nélkül, megtanulunk vezetni és gördeszkázni, kifekszünk a Kossuth tér közepére egy nagy körben, hogy mindenki lásson, illendőségből megnézzük végre debreceniként a Nagytemplom tornyából is a várost, elmegyünk a focimeccsekre, fagyizunk egy szobron csücsülve, nem töltünk napi egy óránál többet a számítógép előtt, hogy dolgozunk valami diákmelót, hogy mindezt megtehessük.

Vártuk, hogy esténként nem kell chat-programok segítségével tartani a kapcsolatot egymással, annak ürügyén, hogy másnap suliba kell menni, hanem össze is futhatunk. 

Nos, éppen itt az ideje annak, hogy felmérjük, mi is jött össze mindebből. A képzeletbeli listát elővéve elkap minket az izgalom és a szomorúság. Mert pár napunk van arra, hogy mindazt megtegyük, ami kimaradt.  

De úgy tűnik, idén sem jött össze eljutni a lista végére. Talán el is feledkeztünk arról, hogy volt egyáltalán. És csak éltünk, buliztunk, bicikliztünk. Munkát nem kaptunk, mert ugye későn jelentkeztünk az iskolaszövetkezetnél, így ugrottak a költséges programok is, a hegymászást tologatni kényszerültünk, s végül nem maradt senki.  

Most pedig itt vagyunk, szabadságunk végén, az iskola kapujában. Becsukott szemmel várjuk, hogy lesújtson a bárd, a kötelezettségek nyakunkba hulljanak, találkozzunk olyanokkal, akikkel nem szeretnénk, tanuljunk olyat, ami nem érdekel ahelyett, hogy folytatnánk a listán szereplő programok teljesítését.  

De ez van, iskolába járni kell, a cetlit pedig eltesszük egy fiókba, s a tanév alatt írjuk tovább a látni óhajtott helyek nevét, a teljesítendő terveket. Ezt tesszük, mert mást nem is tehetünk. 
Balogh Zsuzsa, Szanka Fanni

  • Irodalmi teszt haladóknak!
  • Lesz „ne mulass” a tinisofőröknek!
  • A rossz tanár
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában