Helyi közélet

2008.07.06. 09:21

Szorult helyzetben vannak

<p>Debrecen – Legalábbis azok, akik egy zsúfolt hétvégi reggelen nekivágnak az új piac szűk sorainak.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Debreceni új piac 2008.07.06."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Debreceni__j_piac_2008_07_06_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Debreceni új piac 2008.07.06." /></a></dia></p>

Nem elég, hogy az asztalok közötti folyosó keskeny, de mivel maguk az asztalok is kicsinek bizonyultak, így azokat különböző módszerekkel próbálják megnövelni az árusok. Van, aki farostlemezt helyez a tetejére, amin akár három rekesz is elfér keresztben, de olyan is akad, aki kisebb fizikai számítások után kicentizi, mennyire lehet „lelógatni” az asztalról a gyümölcsös, zöldséges ládát, hogy az még ne billenjen ki az egyensúlyából – akárhogy, ezzel szűkítik az amúgy sem nagy közlekedőt.

Nem férnek el

Szóvá is teszik ezt a vevők, akik emiatt a kerekes kocsikkal és kosarakkal nem férnek el egymás mellett – sokan meg sem kísérlik a behatolást egy-egy „sikátorba” ha látják, hogy ott nagy a tömeg, így az árusok is elesnek a potenciális vásárlók egy részétől. Jól járnak viszont a végeken, hiszen sokan inkább itt veszik meg az árut, még ha pár forinttal többet is kell fizetniük. – Éppen emiatt  felértékelődtek a szélső helyek – mesélte az egyik kofa az emeleten, aki kérte, ne említsük meg a nevét, mert az ideiglenes piacról majdnem kitiltották, amikor kritikát fogalmazott meg az ottani állapotokról. – Ez a piac nem a termelőknek kedvez. Itt csak az a fontos, hogy fizessünk, de cserébe szinte semmit sem kapunk, még a vevők sem – folytatta, majd hozzátette, egyáltalán nem csodálkozik rajta, hogy inkább a „hipereket” választják a vásárlók, hiszen ott ingyenes a parkolás és a wc, nem úgy, mint a piacon, ahol még nekik is fizetnünk kell, ha „munkahelyük” mosdóját használni akarják.

Kulturált körülmények

Bár a bepakolás nehézségei, a fizetős wc és parkoló még mindig gondot okoz, azért akadt olyan is, aki jó véleménnyel van az új piacról. – Mi „csirkések” nagyon elégedettek vagyunk, mert végre higiénikus és kényelmes körülmények között kínálhatjuk a portékánkat. Itt még délben is friss a hús, hiszen a hűtőpult tartja a hőmérsékletet – mondta Percze Jánosné. Kedvező véleménnyel voltak a rendszeres piacra járók is. – Itt lakok a közelben, így szinte mindennap betérek vásárolni, örömmel jövök. Végre kulturált körülmények között szerezhetem be mindazt, ami a napi étkezéshez kell. Az egyetlen dolog, ami zavar, hogy sokszor nagy a tumultus és nehéz átvágni a sorokon – mondta Hevessyné Scherfel Anikó, miközben szemével kedvenc tojás árusát kutatta.

- F. Á. -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában