Helyi közélet

2008.07.02. 14:21

Rabszolgamunka ez, nem diák

<p>Jelentkeztem egy diákszövetkezetnél nyári munkára. Be lehetett jelölni, hogy mire szeretnénk menni. Nos én világosan&#160;megjelöltem, hogy nem szeretnék kukoricát címerezni. Ennek ellenére&#160;két hét múlva felhívtak hogy csak ez van – kezdi levelét egyik olvasónk, aki diákmunkával kapcsolatos tapsztalait osztja meg velünk. Olvassanak tovább.</p>

Mondtam hogy rendben, (jobb híján el kellett vállalnom) Másnap kezdtem is. 5:30-kor volt a találkozó a Doberdó utcán. Mindenkivel kitöltettek egy munkaszerződést és felszálltunk a buszra. Az agrár gazdasági területre vittek minket Debrecen és Józsa közé. A buszon meg lehetett fulladni olyan szinten bejött a por. De ezt még elviseli az ember...

 

Megérkeztünk a földre

 

Csodálkozva néztük az elméleti beszélgetésen elmondott derékig érő kukoricákat, melyek a valóságban még nekem is (180 cm vagyok) nagyon magasak voltak. Egyből beállítottak egy sorba és csináljam. Embertelen egy munka. De ezt igazából nem lehet leírni...

Tűző napsütés volt egész nap, és úgy kellett dolgozni. Öt óra alatt megcsináltam (folyamatosan mentem) egy oda-vissza sort ami 1 km. Nos ezzel máris volt 583 forintom. Én naív leültem "reggelizni". Ebben a pillanatban már jött is az ellenőr.

Finom szavakkal visszatessékelt a kukoricásba... Nagyon finom szavakkal. Biztos én vagyok a tudatlan de én úgy tudtam hogy főleg ilyen tűző napon ilyen nehéz fizikai munkát végezni óránként 10 perces szünettel kell végezni.

Nos itt ilyen nincs. No de ez még semmi. Ahelyett hogy normálisan elmagyaráznák hogy hogyan is kell ezt a munkát végezni beküldik egyből az embert gondolván majd kitapasztalja.

Na most jött a "gazda", aki elég durván leltoltta a társamat amiért nem jól címerezett. Szidta az egész családfáját és fenyegetőzött hogy mindjárt hazaküld. Mondom jó.

Nade visszatérek a tárgyhoz. Nekem sikerült 3 napi "gyakorlás" után 2000 ft-ot összegyűjtenem egy nap alatt, de általában a többiek az embertelen körülmények miatt nem tudtak 500 ft-nál többet keresni.

Jól indult ez a nap is

Nahát ez szerintem nagyon fair mikor ők hülyére keresik magukat rajtunk. Másnap reggel nagy volt a baj mert ugyebár a semmi pénzért senki nem dolgozott normálisan és nagyon sok porzó rajta maradt a kukoricán.

Jött a gazda. És komolyan mondom az orrom előtt beszélték meg a mi csoportvezetőnkkel hogy ma idézem: "szarrá fognak minket hajtani". Jól indult ez a nap is.

Hát mit ne mondjak így történtek pontosan a dolgok. Nyolc óra helyett általában 10-12 órákat szoktunk dolgozni. Hitegetnek hogy dupla bérért és mire megcsináljuk kiderül hogy semmi ilyenről nincs szó.

Annyi szabálytalanság van ott hogy hihetetlen. Rabszolgamunka ez, nem diák. Egy fáradt diákmunkás...

  • A nyári diákmunka is TB-köteles
  • Diákmunka semmi pénzért megaláztatásokkal tarkítva
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában