Helyi közélet

2008.07.02. 08:54

Olvadás és háborús készülődés

<p>Melegünk van. Olvad a fagyi, az agyunk meg az Északi-sark. Utóbbiról egyes tudósok szerint akár teljesen eltűnhet a jégtakaró a nyár végére. Egyelőre csak ideiglenesen, később nyilván végleg.</p>

S persze akkor megemelkedik a tengerek, óceánok vízszintje, víz alá kerülnek a mélyföldek; veszélybe kerülhet Hollandia és a festői Velence – a potenciális „forgatókönyvet” már ezerszer hallhattuk ismeretterjesztő műsorokban és olvashattuk az újságokban. Eddig valahogy távolinak tűnt e lehetőség, pedig úgy tűnik: mire észbe kapunk, a víz átrajzolja a térképet.
Valószínűleg nincs villámterve az emberiségnek arra, hogyan akadályozza meg a jégtakaró elolvadását.

Feltehetően – a „fejesek” közül – nem sokan gondolkodnak azon sem, mi legyen a derék hollandokkal, ha tényleg elönti őket a tenger, ahogy a kutatók jó ideje hangoztatják. (Majd menekülnek, ahogy tudnak – gondolom.) Ugyanakkor az Északi-sark tünedező jege, pontosabban még lejjebb, a tengerfenék alatt hatalmas nyersanyagkészlet – elsősorban földgáz – rejlik.

S a hülye emberiséget a jelek szerint jobban érdekli ennek megkaparintása és a remélt haszon, mint a felmelegedés megállítása és az élővilág – beleértve az emberi fajt is – mentése. Az oroszok például már dolgoznak az Északi-sarkra vonatkozó haditerveken és csapataik kiképzésén – merthogy háborúra számítanak, hiszen civilizált módon nem is lehet dönteni ilyen értékes területről. A hírek alapján az USA, Kanada, Dánia és Norvégia szintén szeretné rátenni a mancsát a kincsekre.
Mintha ugyanott tartana az emberiség, ahol ötszáz meg tízezer éve. Vas, arany, földgáz – egyre megy, a módszer hasonló: essünk egymásnak. Melegünk lehet.

  • Nagyvállalatok a globális felmelegedés ellen
  • Megkérdeztük a globális felmelegedésről
  • Dió nagyságú jég esett
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában