Helyi közélet

2008.07.02. 15:17

Könnyű volt a matek érettségi(?)

<p>A diákok nem veszik komolyan a matematika érettségit, úgy gondolják, elég csak a tippelgetés és a függvénytáblázat által nyújtott segítség – mondja Kovácsné Sipos Jolán.</p>

Könnyűnek találtatott az idei matematika érettségi a vizsgáztató tanárok többsége szerint.
Suba Istvánnak, a Tóth Árpád Gimnázium matematika szakos tanárának véleménye is alátámasztja, hogy nem volt nehéz a feladatsor, diákjai könnyen megbirkóztak vele és jól teljesítettek a megmérettetésen.

A gimnázium összátlaga 4,33 lett az emelt szintűekkel együtt. Volt olyan osztály, ahol 4,94-es átlagot értek el a diákok, ami nagyon jónak mondható – tette hozzá Suba István.
Domján János, a berettyóújfalui Arany János Gimnázium igazgatója és egyben matematika tanára azon az állásponton van, hogy nem a nehézségi fokát kell nézni az érettséginek, hanem, hogy átfogja-e a négy év alatt tanított területeket. Meglátása szerint a középszintű matek érettségin alacsonyabb tudásszintet vártak most el, mint az indoklolt lett volna, de persze ez évenként változik.

Hol könnyebbek, hol nehezebbek a feladatok. Elmondta még, hogy összességében jól teljesítettek iskolájukban a tanulók, ketten voltak, akik nem érték el a tíz pontot, így ők már szóbelizni sem mehettek a reál tárgyból.

Domján János szerint ez mindig így van, hiszen ez egy verseny és megesik, hogy egy-egy diák éppen nincs ott fejben a vizsgán. Szigorú a határ, de ez így van jól – hangsúlyozta.
Kíváncsiak voltunk,vajon a szakiskolákban könnyebben vagy nehezebben vették a diákok a matematika állította akadályokat. Kovácsné Sipos Jolán, a Baross Gábor Szakképző Intézet matematika tanára szerint várható nehézségű volt a feladatlap, talán egy kicsivel csavarosabb, mint az előző években. Azonban a diákok teljesítménye gyengébbnek bizonyult, mint korábban.

Tapasztalatai szerint a vizsgázók nem veszik elég komolyan az érettségit, úgy gondolják, elég csak a tippelgetés, illetve a függvénytáblázat által nyújtott segítség. Végül azonban szóbelivel vagy anélkül, de mindenki túljutott a matekon – tette hozzá Sipos Jolán.
Farkas Ferenc a Könnyűipari Szakközépiskola igazgatója és egyben matematika tanára.

Véleménye szerint nincs meg az összhang a feladatlapon belül, ugyanis amíg az első, minimális ismereteket számonkérő rész túl egyszerű volt, addig a harmadik, magasabb jártasságot igénylő nehezen értelmezhetőre sikerült, illetve a számonkért tudás sokszor nincs összhangban a tananyaggal. Hozzátette, nappali tagozatukon végül mindenkinek sikerült a matematika érettségi.

Vizsgák

Jogos lehet a kérdés, miért épp most foglalkozunk ezzel a témával, hiszen az érettséginek már vége. Pár héttel eltávolodva azonban a tanárok könnyebben tudják az elmúlt évek tapasztalatait összehasonlítani, mint amikor még friss az élmény, vagy javában zajlanak a vizsgák.

És miért épp a matematika? A diákok többsége ettõl a tárgytól tart leginkább, illetve ennél lehet a legjobb következtetéseket levonni. A szigorú pontrendszer pedig jól megmutatja a konkrét tudást, illetve a hiányosságokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában