Helyi közélet

2008.07.04. 13:58

Gyomorgyűrű-„nagyüzem” Debrecenben

<p>Debrecen – Háromszáznál is több gyomorgyűrű-beületést hajtottak már végre Debrecenben – tájékoztatta a Haont Tanyi Miklós, az egyetem szakorvosa.</p>


Az eszöközök többsége külföldiek gyomrát „nyomja”: romániai,ukrajnai és még keletebbre lévő országok állampolgárai utaznak ide a beavatkozásra. Az országban egyébként eddig összesen 1700 fogyókúrasegítő kisműtétet tartanak nyilván, de bizonyára jóval többről van szó, hiszen a külföldiek adatai nem kerültek be ebbe a statisztikába.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint háromszáz millió felnőtt túlsúlyosnak tekinthető a világon. Hazai becslések azt mutatják: Magyarországon 200 ezer azoknak a száma, akik annyira kövérek, hogy nem tudnak kimozdulni a lakásból.

Ugyanakkor itthon óránként hét ember hal meg elhízással összefüggő betegségben, a kövérség okozta társadalmi többletkiadás évi harminc milliárd forint.

Debreceni orvosok szerint a gyomorgyűrű segíthet javítani a statisztikát. Tanyi doktor elmondta, hogy a műtétet úgynevezett laparoszkópos technikával végzik, azaz nem vágják fel a páciens hasfalát, hanem 1-2 centiméteres metszéseken keresztül eszközöket vezetnek be, és azokkal operálnak. Ennek köszönhetően a beteg 3 nap múlva elhagyhatja a kórházat.

  • Diéta vagy gyomorgyűrű
  • Csak a kórosan elhízottaknak
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában