Helyi közélet

2008.07.03. 15:36

Boncolás Debrecenben - ki fizeti a "hazautat"?

<p>Nyíregyháza, Debrecen – Rendkívüli haláleset esetén Debrecenbe kell szállítani az elhunytat, ám a hatóság csak az odautat fizeti.</p>

A megyei közgyűlés egyik ülésén hangzott el egy képviselői hozzászólás, miszerint rendkívüli haláleset esetén az elhunytak felboncolását, vagyis az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot nem Nyíregyházán, hanem Debrecenben végzik, így oda kell átszállítani az elhunytat.

A képviselő szerint érthetetlen ez a rendelkezés, valamint az is, hogy az odaszállítást a rendőrség kifizeti, visszafelé viszont a hozzátartozót terheli a szállítás költsége. A témának a rendőrség és a kórház segítségével járunk utána.

Rendeletek szabályozzák

- A kérdésben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság nem saját döntés, hanem a vonatkozó jogszabályok alapján jár el – mondta el kérdésünkre Fülöp Gergely sajtóreferens.

Azt, hogy a rendkívüli halálesetekben a boncolást Debrecenben kell végezni, kormányrendelet szabályozza. A rendelet egyik melléklete Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye területén a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Igazságügyi Orvostani Intézetét jelöli ki a halottakkal kapcsolatos vizsgálatokra, ezek az igazságügyi boncolás, hatósági boncolás, valamint ismeretlen személyazonosságú halottak boncolása. - A kormányrendelet egyébként január elsejétől lépett hatályba - fűzte hozzá a szóvivő.

A költségek viseléséről az egészségügyi törvény alapján szintén rendelet rendelkezik. Ebben rögzítik, hogy a holttestnek a boncolás helyére történő szállításának, valamint tárolásának, hűtésének és boncolásának költségei meghatározott időpontig a boncolást elrendelő hatóságot terhelik.

- A boncolás helyéről a holttest temetőbe, temetkezési emlékhelyre, temetkezési szolgáltató telephelyére vagy hamvasztóüzembe történő szállításának, valamint tárolásának, hűtésének költségei a halottvizsgálati bizonyítvány kiállítását - ha az eltemetéshez, illetve elhamvasztáshoz hatóság engedélye szükséges, akkor az engedély kiadása napját, illetve az engedélyben a temetés legközelebbi időpontjaként megjelölt napot - követő első munkanaptól azt terhelik, aki törvény alapján az elhunyt eltemettetésére köteles, illetve az eltemettetést vállalja - áll a szóvivő közleményében.

Fizetendő díjak (Nyíregyháza,

Északi Köztemető esetében)

- ravatal használati díj: 4.800.-Ft/eset

- hűtési díj: 1.044.-Ft/nap

- ravatalozó kellékhasználati díj 4.800.-Ft/eset

- halott átvétel(felügyelettel,kellékmegőrzéssel) 6.156 Ft

- halott kiadás ( felügyelettel,kellékmegőrzéssel) 6.156 Ft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában