2008.06.30. 11:49
Táplálkozással a lélek tükréért
<p>Debrecen – A táplálkozással összefüggő betegségek egyre nagyobb arányú megjelenésének, valamint az életkor kitolódásának következtében manapság egyre többen küzdenek látásproblémával.</p>
Habár a látás károsodása közvetlenül nem veszélyezteti az életet, mégis – súlyosságától függően – komoly korlátozást jelenthet a függetlenségre, a mobilitásra, a teljesítőképességre, az élet minőségére nézve – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Táplálkozási Akadémia című hírlevele.
A sárgarépáról
A kisgyermekes magyar családoknál hallható „Egyél sárgarépát, hogy tudjál fütyülni!” biztatás valóságtartalmának tudományos hátterét eddig még nem sikerült igazolni.
Úgy tűnik viszont, hogy a külhonban több helyen ismert tradicionális tanács, miszerint „Egyél sok sárgarépát, hogy jól láss a sötétben!”, szakmai berkekben is megállja a helyét. A sárgarépa ugyanis béta-karotint tartalmaz, amelyet szervezetünk képes A-vitaminná alakítani. Az A-vitamin a látás épségének fenntartásához elengedhetetlen.
Hiányának korai jele az alacsony intenzitású fényhez való romló alkalmazkodás (farkasvakság). A megfelelő A-vitamin ellátottság érdekében törekedjünk a változatos, vegyes táplálkozásra! Étrendünkben kapjanak helyet a karotinoid-tartalmú növényi eredetű táplálékok, például a kajszibarack, sárgadinnye, sütőtök, paradicsom, spenót, brokkoli, kukorica.
Mindemellett szerepeltessük étrendünkben a nagyobb A-vitamin tartalmú állati eredetű élelmiszereket: belsőségeket, tojássárgáját, tejet és tejtermékeket, tengeri halakat. Ha a fenti szempontokra figyelünk, nagyobb az esély arra, hogy kevésbé romlik a szürkületben, sötétben látás és a színérzékelés, és ezzel együtt csökkenhet a látás elvesztésének kockázata öregkorban.
A fejlettebb országokban a látáskárosodások két fő oka a szürkehályog és a korfüggő makula degeneráció (az éleslátás helyének, azaz a szem sárgafoltjának elfajulása). Mindkét állapot kialakulásánál összefüggést találtak a növekvő korral, az elhízással és a cukorbetegséggel.
Szabad gyökök
A fő rizikót valószínűleg az oxidatív károsodás jelenti. Testünk sejtjei normális működésük során termelnek úgynevezett szabad gyököket. Idővel azonban – ha a normális közömbösítő folyamatok nem kielégítőek – ezek a részecskék károsíthatják a szöveteket és a szerveket, amely előidézhetik a korosodással együtt járó látáskárosodást.
Több kutatás alátámasztja azt a hipotézist, miszerint a károsító szabadgyököket hatástalanító antioxidáns tápanyagok – különösen az A-, C-, E-vitamin, valamint a karotinoid pigmentek, a lutein és a zeaxantin – segíthetnek megelőzni vagy késleltetni az öregkori vakság megjelenésének ezen formáit.
A lutein és a zeaxantin bizonyos élelmiszer nyersanyagokban nagyobb mennyiségben megtalálhatóak, például a kukoricában, a spenótban, tojássárgájában.
Szemünk fénye
Sokan talán nem is gondolnák, de már egy születendő gyermek szemfejlődésére is hatással lehet a várandós édesanya táplálkozása. Kiemelten fontos az anya étrendjének zsírsavösszetétele.
Az egyik többszörösen telítetlen zsírsav, ugyanis a terhesség utolsó hónapjaiban felhalmozódik az embrió agyában, és szerepet játszik az agy és a retina (ideghártya) fejlődésében. Koraszülöttek esetében – ahol kimarad a méhen belüli fejlődésnek ez a szakasza – sokat segíthet a szoptatás.