Helyi közélet

2008.06.19. 12:08

Szálloda épül a sínek helyére

<p>Debrecen - A kabinsor helyét is a szálloda foglalja majd el, a hat medence helyett pedig (az 50 méteressel együtt) tíz lesz. Csakhogy a strand területe mára meglehetősen leszűkült. Hol fér el ennyi medence? <DIA alt="Látványtervek az új strandfüdőről 2008.06.19." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/L_tv_nytervek_az__j_strandf_d__337_r__337_l/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Látványtervek az új strandfüdőről 2008.06.19." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

- Együttvéve csaknem tízmilliárdos fejlesztéssel gyarapodhat Debrecen fürdő- és gyógykomplexuma. A strandot a Nemzeti Fejlesztési Terv forrásait is felhasználva szeretnék felújítani, a termálfürdő bővítésére és a szálloda építésére pedig a Regionális Operatív Program nyújthat hozzájárulást. Minderről már beszámoltak a Debreceni Gyógyfürdő Kft. vezetői, ám minél, több részletet ismerünk meg, annál több kérdést tehetünk fel.
Azt olvastuk ugyanis, hogy a kabinsor helyén szálloda épül, a hat medence helyett pedig (az 50 méteressel együtt) tíz lesz. Csakhogy a strand területe mára meglehetősen leszűkült.

Hol fér el ennyi medence? Kevesebb lesz a zöld terület? – tudakoltuk többek között Fazekas Lajos ügyvezető igazgatótól. Válasza szerint a jelenleg 5,1 hektáros strandterület nem lesz kisebb, s a zöldterület mérete is megfelel majd a jogszabályi követelményeknek. A hotel egy része kitolódik a mostani Pallagi útra, a villamossínek helyére.
– Nem választja-e el majd egy kerítés a hotelhez tartozó medencéket a strandtól? Azaz: a hotel vendégei és a város lakosai ugyanazt a tíz medencét használhatják? – kérdeztük továbbá, s Fazekas Lajos az utóbbira határozott igennel válaszolt. Mint mondta, arra, hogy a szálloda vendégei a városi strandot használják, több példa is van, egyebek mellett Hajdúszoboszlón.

Tiszta, de idejétmúlt

Napsütéses, enyhe délelőtt volt kedden, amikor a strandon körülbelül tíz embert láttunk fürdőruhában. A hatalmas gyógymedencében ketten élvezték az éppen befolyó melegvizet, az 50 méteres uszodában négyen húztak oda-vissza.

A néhány nyitott pavilon (fagyis, lángosos, újságos, italos) előtt vásárló nem állt. A hullámmedencébe senki nem mártotta bele a lábát. A strand tiszta, de úgy néz ki, mint amelyikhez húsz éve nem nyúltak. Többek szerint az önkormányzatnak, illetve utóbb a vagyonkezelőnek ezzel a hozzáállással sikerült leszoktatni a debrecenieket arról, hogy a nagyerdői fái alatt lubickoljanak, s találkozzanak a barátaikkal.

Medencék és szálloda

A strandfürdő teljes körű rekonstrukciója magában foglalja – az 50 méteres medencén kívül – az összes medence cseréjét, 9 új medence építését, a zöldterület bővítését, játszóterek, éttermek építését, valamint a műszaki berendezések korszerűsítését. A termálfürdő-bővítés helyszíne a gyógy- és fürdőközpont északi területe, a jelenlegi Strandhotel helye. Termálmedencéket, fitnesz- és szaunacentrumot, beauty-farmot és day-spa-részleget is magában foglaló wellness-szolgáltatásokat nyújtó létesítmény kialakítása szerepel a tervekben.
Szállodaépítés

A strand területén 246 szobás szálloda építésere készültek tervek. A Pallagi út mentén, a mostani mediterrán élményfürdő mellett magasodna a négycsillagos szálloda.

  • Haldoklik a Nagyerdő
  • Jövőre bezár a Nagyerdei Strandfürdő
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában