Helyi közélet

2008.06.29. 15:31

Röghöz kötött termőföldárak

<p>Hajdú-Biharban van példa 150-200 ezer forintos, de 1,5-2 millió forintos hektárankénti földárra is attól függően, hogy hol található és milyen minőségű a terület.</p>

Debrecen — Hajdú-Biharban van példa 150-200 ezer forintos, de 1,5-2 millió forintos hektárankénti földárra is attól függően, hogy hol található és milyen minőségű a terület. Az előbbi inkább a megye nyírségi, homokos részeire, míg utóbbi a hajdúsági löszhát zsíros földjeire jellemző.

Az átlagos magyarországi földár 400 és 500 ezer forint körül van hektáranként, ami csupán ötöd-tizedrésze az Európai Unió más (jellemzően régebbi) tagállamaiban kialakult ellenértéknek.

Ezek igen, azok nem

A különbség abból fakad, hogy az itthoni vásárlási korlátok miatt (külföldi természetes, illetve hazai és külföldi jogi személyek nem vehetnek termőföldet) a piacon nem alakulhatott ki megfelelő kereslet.

Vannak persze próbálkozások, hogy befektetők strómanokon keresztül, vagy színlelt szerződésekkel szerezzenek nálunk területeket, csakhogy az igazán jó földek nem eladók. A hajdú-bihari gazdák is tudják, hogy érdemes 2011-ig várni, hiszen ha megnyílik a földpiac, az árrobbanást eredményez majd

 

Kapcsolódó anyagok:

  • A hazai termőföld védelmében
  • A nagytőkének kell a magyar termőföld
  • Érdemes még "ülni rajta": lesz ára a földnek
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában