Helyi közélet

2008.06.02. 15:37

Rácz Anitáé a Kiss Lajos-díj

<p>Debrecen – Rácz Anita, a Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének adjunktusa Kiss Lajos-díjban részesült hétfőn. <A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/kiss-lajos-dij/cn/boon-news-fabiangy-20080602-021917"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B> A díjazottról és a díjról </B></A>[.pdf – 54; 61 KB]</p>

Az elismerést Hoffmann István tanszékvezető egyetemi docens, a kuratórium elnöke adta át a bölcsészkar dékáni tanácstermében. A kitüntetett, miután átvette a Kiss Lajos-díjat, az ómagyar eredetű, népnévi alapú helynevek kialakulásában szerepet játszó helynévképzők problematikájáról tartott előadást.

A Kiss Lajos-díj annak a 40 év alatti hazai vagy külföldi kutatónak ítélhető oda, akinek munkássága a magyar névtörténeti (személy- vagy helynévtörténeti) kutatásokat jelentős új tudományos eredményekkel gazdagította – ismerteti a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok elnöki hivatalának közleménye. Az odaítélés alapja lehet kiemelkedő értékű tudományos könyv (monográfia, szótár vagy más mű), illetőleg egyenletesen magas színvonalú publikációkban, tanulmányokban megmutatkozó tudományos pálya.

Dr. Rácz Anita eddigi kutatói pályája a magyar történeti helynévkutatás terén színvonalas, komoly tudományos eredményeket és elismerő szakmai visszhangot kiváltó teljesítményt mutat fel. Ezek alapján a Kiss Lajos-díj kuratóriuma méltónak találta arra, hogy 2008-ban a díjat neki ítélje oda – fogalmaz a közlemény.

A díj odaítélése 2 vagy 3 évenként történik, amiről a díjat odaítélő bizottság egyhangú döntéssel hoz minden esedékes alkalommal határozatot. A díj átadására első alkalommal 2006. június 2-án, Kiss Lajos születésnapján került sor ünnepélyes keretek között a Debreceni Egyetemen. Az első kitüntetett dr. Tóth Valéria, a Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének adjunktusa volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában