Helyi közélet

2008.06.23. 10:05

Problémás vagyonok nyomában

<p>Debrecen - Ötmillió forintról tízmillióra nőtt az elmúlt egy évben a vagyonosodási vizsgálatok keretében egy adózónál feltárt átlagos adóhiány mértéke. Ráadásul a fizetendő összeg nem ennyi, hiszen bírságot is kell fizetni...</p>

Ötmillió forintról tízmillióra nőtt az elmúlt egy évben a vagyonosodási vizsgálatok keretében egy adózónál feltárt átlagos adóhiány mértéke.

Ráadásul a fizetendő összeg nem ennyi, hiszen az adóbírsággal és a mulasztási bírsággal megfejelve majdnem még egyszer ennyire jön ki.

Persze, lehet akármennyi a hiányzó adó és a hozzá tartozó büntetés, ha azt az érintettek nem fizetik be.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy tíz megbüntetett vagyonos közül nagyjából négy fizetett.

Találati arány
Idén május végéig országosan mintegy háromezer vagyonosodási vizsgálat zárult le, és az esetek több mint hetven százalékában a revizorok találtak valamilyen fizetni valót.

Tavaly is hasonló volt az arány, bár napjainkra valamelyest emelkedett. A magas találati arány arra utal, hogy (bár időnként átlagosan élő emberek is beleeshetnek a szórásba) alapvetően hatékony az adóhivatal által alkalmazott kiválasztási metodika.

Az alapkérdés mindig ugyanaz: az adózó vagyontárgyaira, illetve életvitelére megfelelő fedezetet nyújt-e a legálisan szerzett jövedelme.

Akinél kiderül, hogy nem, az két dolgot tehet: fizet, vagy perre megy. De nem árt tudni: a bíróságok eddig rendre az adóhivatalnak adtak igazat.

  • Vagyongyarapodás: talált pénz?
  • Olvasónk írja: Az APEH a vevõket is bünteti!
  • Vallják be, vagy baj lesz! - így az Apeh
  • Közösen támad az APEH és az NNI
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában