Helyi közélet

2008.06.19. 17:48

Őrizetbe vették a „debreceni” kurdokat

<p>Két kurd nemzetiségű török férfi mászott fel egy debreceni menekült-befogadó állomáshoz közeli magasfeszültségű oszlopra csütörtök délelőtt. Úti okmányokat szerettek volna, hogy csatlakozhassanak Németországban tartózkodó hozzátartozóikhoz. <DIA alt="Magasfeszültségű vezetéket tartó toronyra másztak a menekültek 2008.06.19." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Magasfesz_lts_g__369__vezet_ket_tart__toron/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Magasfeszültségű vezetéket tartó toronyra másztak a menekültek 2008.06.19." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-Menek%C3%BCltek.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A><BR /></p>

Két kurd nemzetiségű török férfi mászott fel egy debreceni menekült-befogadó állomáshoz közeli magasfeszültségű oszlopra csütörtök délelőtt. A harmadikat a rendőrök visszatartották.

A külföldiek úti okmányokat szerettek volna, hogy csatlakozhassanak Németországban tartózkodó hozzátartozóikhoz.

Követelésüket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megtagadta. A helyszín rendőrségi parancsnoka végül meggyőzte őket cselekedetük veszélyességéről és értelmetlenségéről.

A két férfit garázdaság gyanújával – legfeljebb 72 órán át tartó – szabálysértési őrizetbe vették.

„Az állami szervek a felelősek”

Az állami szervek a felelősek azért, ami menekültügyben, illetve a menekülttáborban történik. Annak a sara, ahogy a helyzetet kezelik, mégis Debrecenre hull vissza – fogalmazott csütörtökön Kovács Zoltán, az önkormányzat kommunikációs tanáncsnoka.

A múlt héten öt afgán tiltakozott egy átjátszó toronyra mászva személyi igazolványok érdekében, melyeket hiába kértek a debreceni okmányirodán.

A két ügy közötti különbség, hogy míg az afgánok az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) közlése szerint jogosan követelték, s központi intézkedésre még aznap meg is kapták papírjaikat, addig a kurd felszólítást jogtalannak minősítették.

A tanácsnok egyébként továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy az okmányiroda helyesen járt el, amikor elutasította az afgánok személyi igazolványra vonatkozó kérelmét.

Azzal érvelt, hogy az okmányiroda csak a hatályos törvények és a felettes szervek útmutatása szerint járhat el, a korábbi törvények és az idei évben hatályba lépett jogszabályok egyeztetése nem a hivatal feladata.
A csütörtöki eset kapcsán félő volt, hogy a kurdokat agyonüti az áram, avagy lehozatalukhoz áramtalanítani kell az oszlopot, mellyel a keleti városrészben, Létavértesen és a Nagyállomáson is szünetelt volna az ellátás…

RaL

Belelőttek a menekülttáborba

  • Menekültek másztak a toronyba Menekültek másztak a toronyba 2008.06.11. Video
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában