Helyi közélet

2008.06.03. 06:26

Milliárdosok: akik jó lóra tettek

<p>Debrecen, Földes, Hortobágy - A toplista legelőkelőbb (30.) helyén megyénkből Szima Gábort találjuk, akit a közvélemény leginkább a Loki labdarúgócsapatának többségi tulajdonosaként ismer. A vállalkozó vagyonát 12 milliárd forintra becsülik.</p>

Klubtulajdonos, vendéglátós, agrárvállalkozó; hat hajdú-bihari üzletember neve köszön vissza abból a kiadványból, amit „A 100 leggazdagabb” címmel a Napi gazdaság állított össze.

A toplista legelőkelőbb (30.) helyén Szima Gábort találjuk, akit a közvélemény leginkább a Loki labdarúgócsapatának többségi tulajdonosaként ismer.

A vállalkozóról (akinek a vagyonát 12 milliárd forintra becsülik) azt érdemes tudni, hogy a szerencsejáték-iparban jelentős érdekeltségei vannak, sőt újabban a szállodaipar felé is kacsintgat.

Merészet álmodni...

A lista 39. helyén Boros Józsefet találjuk, 9,3 milliárdos becsült vagyonnal, melyet egyrészt sikeres vendéglátóipari vállalkozásainak, másrészt egyéb befektetéseinek köszönhet.

Ez utóbbi kategóriába tartozik az a próbálkozása, melynek keretében megvette és üzleti alapon hasznosítja a volt Debreceni Dohánygyár területét. Irodaházakat újíttat fel és ad bérbe, de például exkluzív magánkórházat is álmodott (orvosokkal közösen) a Vágóhíd utcai területre.

Szűcs Sándor, a Barnevál egykori vezérigazgatója és többségi tulajdonosa hosszú évekkel ezelőtt a baromfifeldolgozó eladásával alapozta meg a 8 milliárd forintra becsült vagyonát.

A lista 46. helyén található üzletember neve azóta több sikeres ingatlanfejlesztési projekttel (lakóparkok, stb.) kapcsolatban volt olvasható.
Pocsai Attila 6,7 milliárd forintra taksált vagyona az országos rangsor 67. helyére volt elég.

A hajdanvolt diszkós ma olyan komoly beruházásokat működtet, mint például a debreceni Fontana Szabadidőközpont, a balmazújvárosi Hotel Balmaz, az Arbo Lovastanya, de taxitársasága, sőt kereskedelmi rádiója is van.

Álmai netovábbja azonban annak a 220 szobás luxusszállodának a felépítése, ami a bánki tájház mellett, az ott lévő gyógyvízre alapozva valósulna meg.

A földre alapozva...

Nemhiába agrármegye Hajdú-Bihar, a leggazdagabb magyarok százas toplistájára a szűkebb pátriánkból két agrárvállalkozó neve is felkerült. A 73. helyen jegyzett Deák Géza hajdanán a földesi téesz elnöke volt, ma viszont a hazai agrárgazdaság egyik legismertebb szereplőjeként tartják számon.

Az üzletembert (akinek a vagyonát 6,4 milliárd forintra becsülik) manapság a bioetanol-gyártás helyi megteremtése tudja leginkább lázba hozni.
A lista 78. helyén szereplő Gáspár Gyula neve az agráriummal és a Hortobággyal forrott össze szorosan.

A vállalkozó (akinek a vagyonát 6 milliárd forintra becsülik) több ezer hektár szántón termeszt növényeket, s jókora legelőt is bérel a pusztán.

A vérbeli gazdaember munkált benne akkor is, amikor az autóját elcserélte száz tehénre és egy bikára. „Mercedest bármikor lehet venni, jó állatot azonban ritkán” — adott magyarázatot a sajátos lépésre...

A hajdú-bihari helyezettek
Szima Gábor (30.) Boros József (39.) Szûcs Sándor (46.) Pocsai Attila (67.) Deák Géza (73.)Gáspár Gyula (78.)

 

Kapcsolódó cikkek:

  • Milliárdosok Hajdú-Biharban
  • TOP100-as lista: az adóbevallások alapján
  • Hajdú-Bihari TOP 100 kiadvány  Video
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában