Helyi közélet

2008.06.28. 16:24

Leleplezték Wass Albert szobrát

<p>Debrecen – Felállították Wass Albert egész alakos szobrát Debrecenben; a Medgyessy sétányon lévő alkotást – Györfi Sándor művét – szombat délután leplezték le többek között három fia és számtalan érdeklődő jelenlétében. <dia width="900" height="700" alt="Wass Albert 06.28"><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Wass_Albert_06_28/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Wass Albert 06.28" /></a></dia></p>

Sokan – idősebbek, fiatalok, középkorúak, sőt egész családok – gyűltek össze a Medgyessy sétányon, többen fényképezőgéppel, videokamerával érkeztek, hogy megörökítsék Wass Albert egész alakos szobrának leleplezését.
Debrecenben sok neves személyiség megfordult, többségüknek van szobra, emléktáblája, Wass Albertnek még nem, noha itt tanult – fejtette ki Pósán László országgyűlési képviselő az avatáson.

Közadakozásból, civil kezdeményezésre készült el a szobor, hangsúlyozta Pósán, míg Áder János, az Országgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy Wass Albert művei százezrek szívéig elérnek, s hogy a legolvasottabb magyar írók egyike.

– Lehet, vannak, akik nem örülnek ennek – folytatta. – Wass egy Válaszút nevű kis erdélyi faluban született, s egész életét válaszúton töltötte – fogalmazott.
Wass Huba, az író dandártábornok fia magyarul mondott köszönetet, megjegyezve, hogy édesapja élete három legboldogabb évét töltötte Debrecenben, majd angolul idézte fel az első, Amerikában töltött karácsonyukat.

Erdély volt a mindene – jegyezte meg édesapjáról.

– Köszönöm, hogy tisztelettel és szeretettel emlékeznek rá – mondta.
Wass Albert hősi életet élt, s tudta: az embernek küldetése van ezen a földön – méltatta Bölcskei Gusztáv református püspök.

  • Wass Albert születésének századik évfordulójára emlékeztek
  • Viták Wass Albert körül
  • Wass Albert és aki nem szereti
  • Félezernyien a Wass Albert-szobor alapkő-avatásán Wass Albert szobor alapkő letétele 2008.02.15.
  • Miért olvassák Wass Albertet? Miért olvassák Wass Albertet? 2008.02.13.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában