Helyi közélet

2008.06.27. 13:04

Kell a pénz a diáknak (is). De mit dolgozhat?

<p>„Ha végre itt a nyár, és meleg az idő...”, az iskolának végre vége, jöhet a szünidő. Tervből sosem elég, nyári programokból, fesztiválokból jut elég, az üdülőhelyek széles választékát úton-útfélen olvashatjuk.</p>

Debrecen – A kérdés már csak az, hogy honnan lesz rá pénz? Ilyenkor a tanév végén zsúfolásig megtelnek a diákmunkákat ajánló irodák, mindenki dolgozni szeretne, hogy összegyűjtse a nyári szórakozásra valót.

Gulyás Tamástól, a Campus Work elnökétől megtudtuk, ebben az időszakban nő a munkára jelentkezők száma, ugyanis a középiskolások többsége csak nyáron dolgozik. A probléma az - tette hozzá - , hogy a munka nem lesz több, így sokuknak nem jut kereseti lehetőség.


A könnyebb jobb...

Debrecenben több szövetkezet is foglalkozik diákmunka-közvetítéssel. A Meló-Diák Iskolai Szövetkezet 180 céggel áll kapcsolatban, ebből 30-35-nél folyamatos munkavégzésre van lehetőség – mondta Kozma László irodavezető az új helyre költözött, immár tágasabb irodában.

A fizetések óradíj alapúak, 400-800 forintot kaphatnak a diákok egy ledolgozott óráért. Természetesen ez a munka típusától függ, a fizikaiért jár a legkevesebb, míg az irodai, nyelvtudást igénylő helyeken már jól megfizetik az alkalmazottakat.

A nyári időszakban mezőgazdasági idénymunkát is kínálnak, azonban ezek nem olyan kedveltek a diákok körében, szívesebben hostesskednének vagy adminisztrálnának – véli a szakember.

Akad még hely

Körülnézve a szobában minden szék foglalt, az irodaasztalok előtt már sorokban állnak a munkára áhítozók. Nagy Renáta 17 éves középiskolás két éve dolgozik az iskola mellett. Kifaggatom, mit gondol a diákmunkáról. „Korábban az Aquaticumban voltam vízőr, azonban az a hely megszűnt. Most kaptam itt egy lehetőséget, ezért iratkozom be a Meló- Diákhoz. Tapasztalataim szerint megbecsülik a munkahelyeken a tanulókat.” Persze a pénz lehetne több – nevet Renáta.
Tatár Sándor most először jelentkezik munkára, hogy legyen pénze az egyik zenei fesztiválra. „A jelentkezési lapon a könnyű és nehéz fizikai munkát, és a szórólapozást jelöltem be, ezeket csinálnám szívesen. A legideálisabb a nyolcórás munkaidő lenne számomra” – beszélt lelkesen a fiú. (Szóljon hozzá:)

Népszerű munkák

l adatrögzítés l hostess l tolmácsolás l tárlatvezetés l irodai munkák l otthon végezhető munkák l könnyű fizikai munkák



  • Diákmunka csak szabályosan
  • Diákmunka nem jut mindenkinek
  • Éjszaka nem dolgozhatnak
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában