Helyi közélet

2008.06.17. 17:21

Bocskaikert: Van esély a változtatásra

<p>Bocskaikert - Ott épülhet meg az elkerülő, ahol a bocskaikertiek a legkevésbé szeretnék. Ha összefogott volna a község önkormányzata és a „zöldek”, talán jobban járnak.<BR /></p>

Jövő januárban elkezdődhet a 4-es főút bocskaikerti elkerülő szakaszának megépítése. Hiába „lobbizott” a Bocskaikert Zöld Egyesület, hiába mozgatott meg minden követ a község önkormányzata, jelen állás alapján legnagyobb eséllyel a település határát képző Oláh Sándor utcai házaktól mindössze 55 méterre épül meg a négysávos elkerülő.

Pont ez volt az, amit egyik oldal sem szeretett volna – így abban az irányban elvágják a községet az erdőtől, a további fejlődés lehetőségétől.

Szőllős Sándor polgármestertől azt is megtudtuk, hogy az érintett utca nem kapja meg a korábbi tervekben szereplő aszfaltozást, járdát és közvilágítást, mert a „zöldek” folyamatos fellebbezéseikkel ellehetetlenítették a megvalósulást, hiszen az Oláh Sándor utca a majdani 4-es szervízútjaként felújítható lett volna. Az említett egyesület elnöke, Fekete Béla szerint az uniós támogatás eleve nem terjedt ki a belterületi fejlesztésekre.

Elveszítik erdejüket

Jövő év elején elkezdődhet a 4-es főút Bocskaikertet elkerülő szakaszának megépítése. A másfél évtizede halogatott beruházás különböző fázisaiban felvetődött többféle nyomvonal lehetősége is, melyből a település határát képező, Oláh Sándor utcai házaktól mindössze 55 méterre lévőt a bocskaikertiek nagyrésze előbb elfogadta, majd később – a gyéren lakott utca benépesülése miatt – elutasította.

Vita a méterekért
Most úgy tűnik mégis ez valósul meg, mert erre van jogerős környezetvédelmi és építési engedély.

Ezt szerette volna elkerülni az önkormányzat és a helyi Zöld Egyesület is – mindketten más-más alternatív útvonalat javasolva.

A „zöldek” 900 méterre szerették volna kitolni a nyomvonalat, minél messzebb a lakott területtől, megóvva ezzel a település és az erdő kapcsolatát.

A község vezetése „csak” 150 méterre módosíttatta volna az elkerülő távolságát a házaktól, hogy minél kevesebb kárt okozzanak a természetben, de biztosítsák a lakók megfelelő életkörülményeit is.

Mindkettőt elutasítták, mert kiemelten védett, Natura 2000-es területet érintettek. – Az elkerülő elhúzódása a „zöldek” folyamatos fellebbezése miatt van – mondta Szőllős Sándor, Bocskaikert polgármestere.

– Azért fellebbeztünk, mert matematikailag kivitelezhetetlen az 55 méteres területen egy 30 méteres védő erdősáv telepítése egy ott lévő magas feszültségű vezeték miatt – érvelt Fekete Béla, az egyesület elnöke.

– A védősáv kivitelezhető lépcsőzetes erdőtelepítéssel – mondta Kelemen Béla, a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetője, majd egy alternatív lehetőségre utalva hozzá tette – ha a település önkormányzata és a Zöld Egyesület összefogna és nyomást gyakrolna a kivitelezőre, azaz a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-re (NIF), akkor egy három hónapos gyorsított eljárásba még beleférne annak a nyomvonalnak az engedélyeztetése, amelyet csak azért utasítottunk el, mert az 55 méterestől további 40 méterre fekszik, így nem elég frissíteni a már meglévő hatástanulmányt, hanem újat kell készíttetni.

 

Megépülhet az út is

Megtudtuk továbbá, hogy a NIF-nek a jogerõs rendeletek értelmében uniós támogatás nélkül is teljesítenie kell vállalását: az Oláh Sándor és a Teleki utcák aszfaltozását, járda és közvilágítás kiépítését, valamint a település bekapcsolását az elkerülõ útvonalba, amelyek a kivitelezési tervekbõl most hiányoznak. Ha ezt nem teszik, új engedélyekre lesz szükségük az elkerülõ építéséhez.

A többség érdeke, hogy minél hamarabb megépüljön az elkerülõ ott ahol a szakhatóságok ezt engedélyezik. Szõllõs Sándor, Bocskaikert polgármestere Az emberi élet védelme ugyanolyan fontos, mint a környezeté. Ha marad a nyomvonal, lakhatatlanná válik az utca. Fekete Béla, Bocskaikert Zöld Egyesület elnöke.







  • Fák nélkül az élet Debrecenben
  • Hol mérnek ma Hajdú-Biharban?
  • Állítsák le a debreceni fák kivágását
  • Letámadtak a Nagyállomáson
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában