Helyi közélet

2008.06.27. 10:24

Beiktatták a TEK új elnökét

<p>Debrecen – Beiktatták hivatalába Fábián Istvánt, a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (DE TEK) frissen kinevezett elnökét pénteken. <A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/uj-elnok/cn/boon-news-fabiangy-20080627-101116"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B> Az elnökválasztásról</B></A> [.pdf – 58 KB]</p>

Dr. Fábián István (52) 1980-ban végzett vegyészként a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, majd ugyanott folytatta pályafutását. A Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék munkatársaként a tudományos lépcsőfokokat végigjárva volt tudományos segédmunkatárs, egyetemi adjunktus, docens, egyetemi tanár, majd tanszékvezető, 2007-től pedig a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok kutatási, fejlesztési és innovációs elnökhelyettese. 2002-től az MTA doktora – ismerteti a professzor tudományos életútját a DE TEK elnöki hivatala.

Főbb kutatási területei közé tartozik a környezeti kémia kinetikai vonatkozásainak feltérképezése, a szuperkritikus közegben lejátszódó kémiai folyamatok vizsgálata, illetve az összetett szervetlen kémiai redoxireakciók kinetikája és mechanizmusa – fogalmaz a közlemény.

Dr. Fábián István több tudományos elismerésben részesült, így az Alexander von Humboldt-ösztöndíjban (1992–1993), a Széchenyi Professzori Ösztöndíjban (1998–2001) és a Széchenyi István Ösztöndíjban (2001–2003). Több nemzetközi tudományos társaság tagja, mint például az International Ozone Association, az American Chemical Society, illetve a Reaction Kinetics and Catalysis Letters és az Inorganic Reaction Mechanisms folyóiratok szerkesztőbizottságai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában