Helyi közélet

2008.06.28. 08:24

A marihuána a gyakori

<p>A 16. életévüket betöltők az esetek harmadában már korábban kipróbáltak valamilyen illegális szert.</p>

A magyar felnőtt népesség a kannabisz kipróbálása terén európai összehasonlításban alacsony érintettségű, egyéb szereknél pedig felső- és középmezőnyös. Az Európai Unió országaiban – a Magyarországon tapasztaltakhoz hasonlóan – a 35 év alatti fiataloknál különösen a marihuána és a hasis kipróbálása, illetve fogyasztása gyakoribb az átlagnál. A középiskolások összesített drogfogyasztási mutatói alapján Magyarország az átlagosnál kevésbé érintett országok közé tartozik Európában, bár az amfetaminok esetében meghaladja az uniós államokban mért átlagos értéket - derül a Szociális és Munkaügyi Minisztérium a Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából kiadott sajtóanyagából.

Európai, hazai trendek

Az Unió országainak többségében a felnőtt, illetve a fiatal felnőtt népesség körében az 1990-es évek folyamán növekedett a kannabiszhasználat. Az európai országok többsége az ecstasy-, illetve az amfetaminhasználat esetében is növekedésről számolt be 2005-ben, a rendőrségi és egészségügyi nyilvántartások alapján készült kutatás szerint a problémás drogfogyasztók számát 24 ezer főre, az intravénás drogfogyasztók számát 3941 főre becsülték.

A legtöbb európai országban az utóbbi 1-2 évben drámai jelentőségű elmozdulások nem történtek, számottevően nem növekedett a kábítószerek kipróbálásának üteme. Az illegális szereket használók életkora egyre csökken, a 16. életévüket betöltők az esetek mintegy harmadában már korábban kipróbáltak valamilyen illegális szert. A kannabisz és az egyéb kábítószerek használata itthon nem különül el olyan markánsan, mint ez más európai uniós országokban megfigyelhető. Évente általában mintegy 14-15 ezer fő részesül egészségügyi ellátásban kábítószer-problémája miatt - áll a sajtóközleményben.

 

Az akciónapon részt vevő Több szinten kialakult az ellátás
A kezelésbe kerülő droghasználók között az utóbbi években enyhén emelkedő tendenciát mutat a heroinhasználat, míg a beavatkozások zöme a kannabisz-használathoz kapcsolódik. A szociális szolgáltatások rendszerében több szinten kialakult a szenvedélybeteg-ellátás. A rehabilitációs otthonok férőhelyeinek száma az elmúlt években jelentősen emelkedett. Jelenleg még csak néhány specializált, a drogbetegek komplex reintegrációját, reszocializációját megvalósító program működik az országban. Indokolt még a védett munkahelyek, védett szállások, félutas házak, speciális képzési programok jelentős fejlesztése.










  • Tüntetés a marihuána legalizásáért
  • Rejtőzködnek a drogos gyerekek
  • Marihuána automata Kaliforniában
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában