Helyi közélet

2008.05.13. 06:05

Válasz az olvasói levélre: Az igazi graffiti művészet

<p>Debrecen - A falfirka (tegek) ténylegesen csúnyítják környezetünket, azonban a rajzok (graffiti) igenis művészetnek tekinthetőek! Nyitott szemmel kellene járni, ugyanis ha jobban szétnézünk, nem egy és nem is két üzletnek a neve ilyen módon van feltüntetve.</p>

Kedves Török Miklósné, Major Józsefné és a hasonló gondolkodású emberek!

Az Önök olvasói leveleivel nem értünk egyet, melyben a „művészek” erkölcsi színvonaláról beszélnek! Szerintünk nem köthető össze az alacsony IQ, az igénytelenség és a tudatlan gondolkodás ezekkel a személyekkel! A falfirka (tegek) ténylegesen csúnyítják környezetünket, azonban a rajzok (graffiti) igenis művészetnek tekinthetőek!

Nyitott szemmel kellene járni, ugyanis ha jobban szétnézünk, nem egy és nem is két üzletnek a neve ilyen módon van feltüntetve, a város, sőt az ország bármely területén. A 20-30 év közötti korosztály tagjai, akik ezt a stílust képviselik, tiszteletlenségnek tartják a szobrok, műemlékek, felújított házak rongálását, ez mind az „újoncoknak” köszönhető. Ugyanis utóbbiak minden szabad területet rongálnak, hogy feltűnést keltsenek!

Önök lealacsonyítják a graffitiseket, holott közülük nagyon sok érettségivel, diplomával rendelkezik és rendes állása van vagy már családot is alapított.

Emellett ezzel csak a stílust képviselik, amelyet még sokan nem fogadtak el.

Míg mások az alkoholba és az agresszívitásba folytják érzéseiket és ölik bele a pénzüket, addig ezek a személyek ilyen módon hívják fel magukra a figyelmet, saját és mások egészségének károsítása nélkül.

Ha már a fiatalságról van szó, akkor az újabban kialakult „emo” stílust kellene lealacsonyítani (amelyben az öngyilkosság a fő ösztönző, a lányok vastagon, feketére festik a szemüket és kirívó fekete ruhákat vesznek fel, a fiúk hosszú félrefésült hajjal mászkálnak és képviselik a lelki szomorúságot; hétvégenként az alkoholba folytják a „nagy bánatot”). Hát nekik nincs saját énjük és lényegében nem képviselnek semmit! Mindezt a törvényhozók ölbetett kézzel nézik.

Ezzel ellentétben a graffitit a törvény még bünteti, de lehetne tenni ez ellen oly módon, hogy legálfalakat biztosítanak, magyarul több szabad területet hoznak létre a „művészeknek”, ezzel megakadályozva, hogy csúnyuljon a város. Lehet hogy költséges, de az összefirkált területek felújításával valószínűleg ugyanoda lyukadunk ki! Mi pedig javasoljuk, hogy próbálják meg elfogadni őket és belegondolni az ő világnézetükbe, és ne csak a saját érdekeiket nézzék...

A felvállalásról pedig annyit kérdeznék: ha Önök életük során bármikor tettek (mert Önök is voltak fiatalok) vagy még tennének illegális cselekedetet, melyet a törvény büntet, felvállalnák?
Kricsfalusi Otília és Szabó Imre, Debrecen

  • Kinek művészet a graffiti?
  • Graffiti-ellenes kampány

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában