Helyi közélet

2008.05.27. 10:36

Rendszámot minden járműre!

<p>Debrecen - Kihalásra ítélnek egy bosszantó erdei fajt, a quadozó embert, jövőre ugyanis elkezdődik a robogók, quadok, mopedautók rendszámozása, 2011-től már egyetlen segédmotoros kerékpárnak minősülő jármű sem marad azonosító nélkül.</p>

A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól a rendszámosítást több lépés hajtja majd végre.

Először az újak

Először az új járművek kapnak rendszámot - 2009. január elsejétől már minden két-, három- és négykerekű segédmotoros kerékpárt azonosítóval lehet csak forgalomba helyezni.

 A már használatban lévő járműveknél a haladék a típustól függ. A 2009 januárja előtt forgalomba helyezett négykerekű segédmotorokat - azaz főként kis teljesítményű, közúti közlekedésre alkalmas quadokat és a legapróbb mopedautókat - egy év múlva, 2009. május elsejétől lesz kötelező rendszámtáblával felszerelni.

A még 2009 előtt forgalomba került robogókon csak 2011-től lesz kötelező a rendszám.
Az új szabályozás fontos eleme, hogy az eddig törvényi szempontból a senki földjén álló quadok helyzetét is tisztázzák.

Egy részük jelenleg segéd- és nagymotornak sem minősül, így hatóságilag jobb híján technikai sporteszközként tekintenek rájuk - többségükben közülük kerülnek ki az erdők "rémei".

A tárca ezeket a quadokat is azonosíthatóvá tenné, hogy ne kerülhessék el a felelősségre vonást a természeti károk okozói.

Az elképzelés szerint közúti közlekedésre nem jogosító, úgynevezett azonosítótáblát kapnának.

Azt, hogy pontosan hol, miként, és mennyiért kell a rendszámot beszerezniük a robogósoknak, quadosoknak és mopedautósoknak, még nem tudni, az igazságügyi és a közlekedési minisztérium ősszel áll elő a részletekkel.

Mopedautóra is

A tervek szerint a legkisebb mopedautókra bevezetik az új, B1 kategóriás jogosítványt, amit csak 16 éves kortól lehet megszerezni.

Az 5,4 lóerőnél kisebb teljesítményű járgányok jelenleg a 14 éves kortól megszerezhető "kismotoros" jogosítvánnyal is vezethetők, olcsóbb a biztosítás, és nincs teljesítményadó és műszaki vizsga sem.

A rendszámosítás után személyautóként kerülnek majd besorolásra, az ezzel járó összes kötelezettséggel.

Az ezekre érvényes B1-es jogosítványt is csak 16 éves kortól lehet majd megszerezni.

  • A rendszám a fontos, nem a méret
  • Csempészcigi és hamis rendszám
  • Dugó volt a 4-es főúton
  •  Video Video

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában