Helyi közélet

2008.05.01. 08:32

Leckét adott Koreában a debreceni szerelő

<p>Nálunk jobban csak az Egyesült Arab Emírségekben szerelnek autót – mondhatnánk, hiszen Varga Tibor, a debreceni OMP Autóház munkatársa Dél-Koreában, a KIA szerelők világversenyén ezüstérmet szerzett.</p>

(Az aranyat fenti ország versenyzője vitte el.) Ilyen kitűnő erdeménnyel más európai szerelő nem dicsekedhet.
Varga Tibor több mint 20 éve gyakorolja szakmáját, még szocialista kocsikon kezdte a tapasztalatszerzést. Nem kezdő a versenyzésben sem: 2001-ben Nissan szerelésben országos 3. lett, 2004-ben első, az európai megmérettetésen pedig a középmezőnyben végzett. KIA-t csupán 2 éve forgalmaz az OMP Autóház, azóta javítja ezen márkát is Varga Tibor. Idén a típus szerelőinek országos versenyén első lett, majd az európai mezőnyben az első tízben végzett.

Mindent tudni kellett

Éreztem, hogy több van bennem – mondja a fiatalember és nem csak ő gondolta így: a Kia képviselői őt is meghívták az anyacégnél rendezett viadalra.
Az utolsó hetek komoly felkészüléssel teltek. Többek között tanulnia kellett a Koreában futó típusokra, amiket itthon a szakma sem ismer. Április 20-án érkezett a távoli országba, a verseny 21-én és 22-én volt Hwasung tartományban, a cég Chon-An-ban lévő központjában. Összetett feladattal kellett a résztvevőknek megbirkózniuk: motor, elektronika és egyéb részek szereléséből egyaránt bizonyítottak. 39 országból 51 versenyző érkezett, a legtöbb országból ketten-hárman is jöttek, magyarként csak Varga Tibor indult.
– Olyan volt mint egy teszt, ha tudja az ember, nem nehéz. Persze, nem is volt könnyű,. Szükség volt logikára, sok feladat egymásra épült. El kellett végezni például automata váltó javítását, áramkör összeállítását, hengerfej javítást; 40 perc volt egy-egy feladatra. De akadt számítási példa, műszerismeret, mérés. S persze hibafeltárás: nem indult az autó, meg kellett mondani mi a baj, vagy hat félét rejtettek bele a verseny szervezői.

Első a hazai

– Az elektronikai résztől tartottam, de megoldottam – mondja Varga Tibor a nehézségekről. – A legnagyobb problémát viszont az okozta, hogy fáradt voltam, a 7 órás időeltolódás megviselt, sokkal rosszabb, mint gondoltam. Az egyik feladatnál pedig nem kaptam meg a magyar nyelvű leírást és a műszerem is elromlott. De korrektek voltak, adtak plusz tíz percet. A verseny során egy koreai lány fordított nekem, aki valamikor Magyarországon dolgozott. Végül talán a sokéves tapasztalat és az autóelektronikában való jártasságom jelentett előnyt.
Varga Tibor jól szervezett versenyről számolt be de általánosságokban is jó benyomásokkal tért vissza az ázsiai országból. Minden szép, a koreaiak udvariasak – véli. Ami különös, hogy döntően koreai gyártmányú autók, buszok járnak, koreai technikai eszközöket használnak, vagyis a sajátjukat. Egyébként dinamikus fejlődés látszik, mindenütt hatalmas építkezéseket látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában