Helyi közélet

2008.05.16. 08:46

Hajléktalan nevére vesznek autót

<p>Debrecen - Nulla százalék önerővel, akár 120 havi futamidőre - ezek azok a finanszírozási konstrukciók a gépjárműlízing-piacon, amit maguk a piaci szereplők is aggodalommal szemlélnek. Már persze, akik nem éppen ezt csinálják.</p>

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyen feltételek mellett egyre nő a nemfizető ügyfelek aránya, ráadásul jelentős a visszaélések aránya is.

A Magyar Lízingszövetség az elmúlt évben már kezdeményezte, hogy minimális önrész nélkül senki ne vásárolhasson gépkocsit és a maximális futamidő is rövidüljön, csakhogy a Gazdasági Versenyhivatal elutasította a kérésüket.

Volt, nincs

Nemrégiben Kondorosi Ferenc kormánybiztos dobta be ismét a köztudatba azt, hogy valamilyen módon korlátozni kellene a lízingpiacot. Pontosabban garanciákat beépíteni a folyamatba azért, hogy a csalások száma érezhetően csökkenjen.

Mint mondta: előfordul, hogy hajléktalanok nevére nulla forint önrésszel lízingelnek autókat, s ezeket szinte azonnal külföldre viszik, ahol értékesítik. A rendőrségnek és a biztosítónak persze azt mondják, hogy a járművet ellopták.

A jogalkotó egyebek mellett azokra a külföldi országokra hivatkozik, amelyekben például törvény tiltja azt, hogy húsz százaléknál kisebb önrésszel lehessen gépjárművet vásárolni.

A lízingcégek többsége üdvözli a visszaélések megakadályozását célzó elképzeléseket, már csak azért is, mert tapasztalataik szerint az ügyfelek gyakran „lerabolják” a gépet, még mielőtt a finanszírozó azt visszavehetné tőlük a törlesztőrészlet elmaradása okán.

  • Autóvásárlás: Pénztárcához igazított igények
  • Drága hitel, drága kamat
  • Még több hír az autók világából
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában