Helyi közélet

2008.05.06. 11:27

Erdő szélén óvoda – továbbra is

<p>Debrecen – A Vasút a Gyermekekért Alapítvány működteti szeptember elsejétől a pallagi óvodát a debreceni közgyűlés döntése értelmében, mégpedig a Boldogfalva utcai óvoda tagintézményeként.</p>

Az intézmény sorsa hónapokon át bizonytalan volt.
Az óvodában két – vegyes életkorú – csoport működik; Sárkányné Gazda Ágota, a Vasút a Gyermekekért Alapítvány debreceni óvodájának vezetője reményét fejezte ki, hogy mindkettő meg is marad.

Mint elmondta, felvállalják a speciális fejlesztést is. Szeptembertől – a jelentkezések alapján – 34 gyermek jár a fák közt megbúvó intézménybe, közülük 12 alapítványi, többségük pedig pallagi, azaz a körzetben él.

Az alapítványi férőhelyet igénybe vevő – azaz nem Pallagon lakó – gyermekek után díjat kell fizetni, ez eddig 15 ezer forint volt, szeptembertől pedig várhatóan 15-20 százalékkal emelkedik majd – fejtette ki az óvodavezető.

Kis Virág, akinek három és fél éves gyermeke jár az intézménybe, megjegyezte, a szülők nem bánják a díj növekedését, ha ezzel megmaradhat az intézmény, és nem csak körzetes gyermekek járhatnak oda.

Mindamellett az alapítványi óvodák közül itt kellett a legkevesebbet fizetni – fűzte hozzá. A körzetes gyerekek után változatlanul nem kell alapítványi díjat fizetni.

Egész nap a szabadban
Az óvodában négy óvónő és két dajka dolgozik. – Szeretném, ha maradnának, a szülők is ragaszkodnak hozzájuk – mondta Sárkányné Gazda Ágota.

Az épület az önkormányzat tulajdonában van, és ingyen adja azt bérbe, akárcsak az előző alapítványnak.

Cserébe az üzemeltetőnek gondoskodnia kell a karbantartásról. 210 négyzetméteres a ház, 3 év alatt szépen át lehet alakítani, s ha zökkenőmentesen zajlik az átadás, már nyáron munkához láthatnak.

A feladatok között említette a parketta felújítását, a frissítő festést, a kerítés javítását, később a mosdó felújítását és a nagy fedett terasz rendbetételét.

Az elképzeléseket az anyagiak befolyásolhatják; az önkormányzattól először decemberben kapnak pénzt, de Sárkányné Gazda Ágota számít a szülők segítségére is, akikkel megbeszélést tervez a folytatásról.

– Az óvoda nagyon egészséges környezetben található, a városban az egyik legideálisabb helyen, a gyerekek reggeltől estig a szabadban lehetnek – fűzte hozzá.

– Helyi járatú busszal is meg lehet közelíteni, s a gyerekeket viszik bábszínházba, állatkertbe, de a közelben található almáskertbe is – fejtette ki Shirian Anikó, a szülői munkaközösség elnöke.

Családias légkörben
– Nagyon családias az óvoda, mindenki ismer mindenkit – jegyezte meg Shirian Anikó, akinek négy és fél éves a gyermeke. A szülők ragaszkodnak az óvodához, zavarta őket a több hónapon át tartó bizonytalanság, hiszen nehéz kiszakítani egy gyereket a megszokott közösségből – mondta el a Naplónak.
– Tavaly végigjártam az alapítványi óvodákat, és a környezet meg az óvoda légköre miatt választottuk Pallagot – árulta el Kis Virág, hozzátéve, hogy gyermeke már az első nap nem akart hazamenni.
A két édesanya elmondta, attól tartottak, a bizonytalanság miatt a szülők „kimenekítik” gyerekeiket – néhányan valóban így döntöttek –, és a csökkenő létszámmal kevesebb lesz az esély arra, hogy fennmaradjon az óvoda.
– Most már látszik a fény az alagút végén – jellemezték a helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában