Helyi közélet

2008.05.31. 08:35

Egy cseppnyi természet Debrecen határában

<p>Debrecen – „Tiszta udvar, rendes ház”, vallja Ferenczi Csaba debreceni lakos, aki szívesen tölti szabadidejét családjával hétvégi kertjében. <DIA alt="Ferenczi Csaba kertjében 2008.05.30." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ferenczi_Csaba_kertj_ben_2008_05_30_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Ferenczi Csaba kertjében 2008.05.30." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-100_8902_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Gyerekkora óta szereti a természetet, így nem csoda, hogy valóságos kis ”botanikus kertet” hozott létre. Mivel szereti az akvarisztikát, így kerti tavat is készített, melyben többek között díszpontyok, aranyhalak és naphalak fickándoznak.

Az arra tévedő tavi békák és sárgaszegélyű csíkbogarak is menedéket találnak maguknak egy időre, néha pedig még szitakötők is kergetőznek a víztükör felett. Nyár elejétől a tavirózsa nyíló virágaiban is gyönyörködhetnek a családtagok.

 A tó mélysége elegendő ahhoz, hogy a halak zavartalanul áttelelhessenek benne. A fóliából készült medence sziklapereme mellett többségében páfrányok és különböző évelő futófélék alkotják a szélzónát, védve a tavat a szél által szállított hordalék felhalmozódásától.

A tó mellett sziklakert emelkedik ki környezetéből, melyben különböző kövirózsák, varjúhájfélék, pázsitszegfű, kristályvirág, citromfű és tarka-barka évelő virágok díszlenek. Mivel virágzásuk eltérő időszakban van, így mindig üde színfoltját jelentik az udvarnak. A különböző futófélék a házhoz vezető betonút mellett természetes szegőként is kiválóan funkcionálnak.

A virágoskertben tavasztól nyílnak a jácintok, tulipánok, gyöngyikék. Az elmúlt hetekben pedig a lila és fehér színekben pompázó orgona virágzott, melynek illata és látványa egy-egy hazahozott csokorban rövidebb ideig a panellakást is díszítette. De ugyanez mondható el a fehér színű pamacsszerűen virágzó labdarózsáról és a kellemes illatú gyöngyvirágokról egyaránt.

A nőszirom nyíló virága is biztos többeknek ismerős. Nyár végén pedig a lila, piros, sárga színekben nyíló portulák alkotnak kisebb virágmezőt és a piros-sárga angyaltrombita is ekkortájt virágzik. Az örökzöldeket többek között több lucfenyő, ezüstfenyő, oszloptuja, gömbtuja, tiszafa és a különlegességnek számító cukorsüvegfenyő képviseli.

A kertben az esztétikai szépséget nyújtó növényzet mellett természetesen a haszonnövények is megtalálhatók a gyümölcsfáktól a zöldségfélékig. A kertészkedők, kisgazdák tudják, hogy mennyi munkával és odafigyeléssel jár a kertészet, de legalább nem a piacon kell megvenni magunknak a szükséges terményeket.

A tavalyi esztendőben sajnos szinte semmi sem termett, mert a fagy még szinte csírájában betakarított mindent. Idén szerencsére jobbak a kilátások.
Ferenczi Csaba Terület és Településfejlesztő Geográfus szakon végzett a Debreceni Egyetemen, aki elmondása szerint szívesen készült nyaranta vizsgáira a kertjében (Hasziendáján, ahogy ő nevezi).

Nézze meg a videót a fickándozó halakról!

Itt nem zavarta a panelházak folyamatos fúrása-faragása. Helyette énekesmadarak csicsergése nyugtatja az embert s nem mellékesen a levegő is tisztább.
Mivel beköszöntött a jó idő is, így várhatóan napirendre kerülnek majd a hangulatos nyár esti szalonnasütések is.

Ha Ön is szeretné bemutatni kertjét, szívesen fogadunk képeket, cikkeket az [email protected] címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában