Helyi közélet

2008.05.29. 18:30

„Dzsesszlegendánk” tiszteletére

<p>Debrecen – A hetvenéves Gyarmati Zoltán Csokonai-díjas szaxofonművészt barátok, tanítványok, muzsikustársak, tisztelők köszöntik június 1-jén, 18 órától a Kölcsey Központ báltermében.</p>

Amerikában még tombolt a felhőtlen szórakozás ígéretével hódító szvingkorszak, de Európában már készülődött a második világháború. E felemás világ zűrzavarában született meg Debrecenben a „Legenda”, aki „alapító atyja” a Debreceni Dzsessznapoknak, és mind a mai napig aktív közreműködője a dzsesszéletnek – fogalmaz a Főnix Rendezvényszervező Kht. által a sajtóhoz eljuttatott ismertető.

A „kell egy csapat” szlogenjének hatása alól az ízig-vérig zenész Gyarmati Zoltán sem vonhatta ki magát, és 1984-ben zenésztársaival megalakította a Debrecen Dixieland Jazz Bandet, a „leg”-ek formációját: a legismertebbet, a legtöbbet szereplő és vele a legtöbb sikert arató társaságot, amellyel eljutott a tengerentúlra is.

1997-ben megvalósította minden dzsesszmuzsikus vágyát, egy nagyzenekart. A Debreceni Fesztivál Big Bandben zenetanárok és szakiskolai hallgatók egyaránt szerepelnek – olvasható a közleményben.

Az estre – melyen a Debreceni Jazz Quintett, a Debrecen Dixieland Jazz Band és vendégeik lépnek színpadra – a belépés díjtalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában