Helyi közélet

2008.05.30. 14:24

„Aláírásommal igazolom, hogy én írtam alá”

<p>Debrecen - A központi forrásokból sok pénzt lehet elnyerni, de a pályázás tele van buktatókkal.<BR /></p>

Az EU-s forrásokra benyújtott pályázatokban előforduló leggyakoribb hibákról és a hivatal kekeckedéseiről egyaránt szó volt szerdán a Hotel Aranybikában tartott Sikeressé tesszük! című konferencián, melyet kis- és középvállalkozások részére szervezett a Napi Gazdaság és az MKB Bank.

– A közreműködő szervek is érdekeltek abban, hogy minél több sikeres pályázat legyen – hangsúlyozta Hódi Tímea, a Magyar Gazdaságfejlesztési Zrt. előadója. – A mi cégünkhöz beérkező kérelmeknél az egyes fázisok (elszámolás, hiánypótlás-kérés, értesítések, stb.) végigvitelére a törvényben előírt 60 napos határidőt mindig tartani tudjuk.

Hiánypótlás

Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda ügyvezetője szerint türelemre, nyugalomra és beletörődésre van szükségük a pályázóknak. Elismerte, hogy a közreműködő szervek közül a MAG Zrt. végzi legjobban a munkáját, azonban úgy véli, ezen intézmények működése nagyon sok kívánnivalót hagy maga után.

– Nem átlátható, nagyon bürokratikus a rendszer, ugyanazt a szabályt területenként máshogy is értelmezhetik, nem mindig tudni, hogy egy-egy anyaggal melyik ügyintéző foglalkozik, ha telefonon kér az ügyfél tanácsot, nem biztos hogy válaszolni tudnak a kérdésére – sorolta a nehézségeket az előadó, több száz pályázat végigvitelének tapasztalatát leszűrve.

Hozzátette: mivel a határidőt gyakran nem tudják a hivatalos szervek tartani, ahhoz közeledve rutinszerűen hiánypótlást kérnek, például valamilyen dokumentumot, ami nem is szerepel a kiírásban...

Néhány „rémtörténetet” is megemlített.

Egy cég vezetőjét felszólították, hogy pályázati anyaga oldalait az alábbi szöveggel lássa el: „aláírásommal igazolom, hogy a dokumentumot én írtam alá”.

Egy másik igénylő esetén azt firtatták, miért szerepel német nyelvű képzés a pályázatban? – amiben nem volt német nyelvű képzés...
Más megoldások

A fórum előadói egyetértettek abban, hogy 1-2 millió forintért nem érdemes pályázni, 10-20 millióért már igen. Megjelentek az automatikus pályázatok is, amelyeket számítógéppel lehet kitölteni, s ha megfelel az ügyfél a feltételeknek, akkor lényegében el is van fogadva a kérelme.

Az MKB képviselője elmondta, hogy a bankok maguk is igyekeznek rugalmas és kedvező konstrukciókat adni a vállalkozásoknak, de nem tűnik életképesnek az a fejlesztési terv, melyet teljes mértékben hitelből vagy pályázati pénzből akarnak megvalósítani.

Mészáros József, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. általános és stratégiai igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a kis- és középvállalkozásoknak érdemes klaszterhez (önálló cégek hosszó távú együttműködése) csatlakozniuk, illetve az EU egyre jobban támogatja ezt a társulási formát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában